ТРАДИЦІЯ

Завтра завершується  загальноукраїнська акція «Тиждень права», започаткована п’ять років тому

Найкраще було б, звичайно, якби в нашій країні від декларацій і констатації фактів врешті- решт перейшли до практичних дій. Адже традиційно під час відкриття Всеукраїнського тижня права, який цього року триває з 10 по 15 грудня, доводиться чути, що головна проблема в нашій державі — це незнання громадянами своїх прав та правових можливостей, про що, приміром, говорила на відкритті цьогорічної акції омбудсман. Проте, мабуть, набагато важливіше інше, на чому наголосив перший президент незалежної України Леонід Кравчук. На його думку, одна з основних причин нездатності багатьох громадян захистити свої права — правовий нігілізм. І хоч Леонід Макарович не уточнив, що йдеться про правовий нігілізм як громадян, так і державних структур, проте саме це випливає з подальшого його виступу. Коли перший глава держави підкреслив, що сьогодні в Конституції прав прописано втричі більше, ніж обов’язків. Проте громадяни часто скаржаться саме на відсутність у них прав. Причина цього, вважає він у тому, що положення Основного Закону не виконуються, тому в суспільстві  необхідно виховувати повагу до законодавства і права.

Варто нагадати, що «Тиждень права» було започатковано у 2008 році з нагоди відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Згідно з указом президента, його проводять щороку в тиждень, що включає 10 грудня, — День прав людини, який відзначають у пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.  І те, що протягом цього тижня відбувалася ціла низка заходів правового просвітницького характеру, під час яких  надавали безплатні юридичні консультацій для громадян, проводили майстер-класи для молодих юристів, безперечно, можна зарахувати до позитивних явищ у житті суспільства. Як і те, що ця акція проходить не лише у столиці, а й у всіх регіонах: за підтримки правничих організацій України, міжнародних донорських організації та засобів масової інформації відбулися бесіди, «круглі столи», конкурси, презентації книжок й інших матеріалів відповідної тематики. Також надавали безплатну первинну правову допомогу населенню з питань реалізації й захисту прав людини через мережу громадських приймалень та юридичних клінік, відбувся всеукраїнський урок «Права людини».

Але в цьому правовому всеобучі є один нюанс: найбільший порушник прав людини — саме державні структури. У такому разі для простого громадянина вже звичною стає ситуація «порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих». І коли юристи розповідають, що громадяни потерпають через незнання своїх прав і невміння їх захистити, то вони обходять мовчанкою непоодинокі випадки, коли навіть фахові правники виявляються безсилими перед свавіллям чиновників, правоохоронців та корумпованих суддів. І підтвердження цього — найбільша, порівняно з іншими європейськими країнами, кількість скарг від наших співвітчизників у Європейському суді з прав людини та його вердикти на користь тих, хто туди звернувся.

Та чи не найгірше те, що порушення та ігнорування законів від «найменшого» до «найбільшого» українця стали нормою життя. І приклад цьому подає влада незалежно від того, представники яких політичних сил у ній працюють. Більшість чиновників так і не усвідомили, що вони живуть на кошти платників податків і повинні обслуговувати інтереси пересічних громадян України, а не навпаки. Тому попри беззаперечну корисність і потрібність цього щорічного «Тижня права», бажано було б, щоб держава забезпечувала захист прав людини щодня, а не лише під час проведення цього заходу.