Цього року в Кривому Розі запроваджено конкурс проектів місцевого розвитку «Громадський бюджет». Тепер кожна організація — ОСББ, творча спілка, благодійна організація, житлово-будівельний кооператив, орган самоорганізації населення нашого міста — зможе взяти участь у розподілі бюджетних коштів та отримати їх на реалізацію власних ініціатив.

Проведення конкурсу стало можливим завдяки обміну досвідом посадовців органів місцевого самоврядування на онлайн-платформі udl.despro.org.ua в межах швейцарсько-українського проекту DESPRO. На цьому під час круглого столу в Києві «Спільнота практик місцевого самоврядування: каталізатор розвитку громад в Україні» наголосила представник громадського об’єднання «Асоціація споживачів Кривбасу» заступник голови Довгинцівської районної ради в місті Кривий Ріг Інна Сторожук.

Ця онлайн-платформа для дистанційного навчання та обміну досвідом представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, територіальних громад, громадських організацій — одна з ініціатив проекту DESPRO. Нині вона об’єднує понад 3 тисячі користувачів. Веб-ресурс пропонує онлайн-курси, зокрема з діяльності депутата місцевої ради, старости, планування міжмуніципальної системи поводження з твердими побутовими відходами, управління проектами місцевого та регіонального розвитку, стратегічного планування для об’єднаних громад, забезпечення сіл питною водою.

« У 2014 році я ознайомилася з курсом «Управління проектами-4». Щодня заходила на платформу, вивчала матеріали, складала тести, виконувала завдання. Потім освоїла інші напрями. Запропонувала колегам з районної ради повчитися на цій платформі», — розповідає Інна Сторожук.

Тепер 26,5% посадовців Довгинцівської райради пройшли навчання. Найпопулярнішим виявився антикорупційний курс, який опанували 34 посадовці — вони отримали навички командної роботи. Тепер у райраді кожен підрозділ має спеціаліста, який володіє навичками проектного менеджменту. Це дало змогу торік підготувати проект з безоплатної правової допомоги, який отримав грант від міжнародного благодійного фонду «Відродження». А за п’ять місяців цього року підготовлено 13 проектів на конкурс компанії «Метінвест» «Місто вашими руками» і конкурс проектів місцевого розвитку «Громадський бюджет». 

Створено спеціальний веб-ресурс на сайті міськвиконкому, на якому розміщують інформацію щодо процедури проведення змагань, оцінювання проектів, передбачено також можливість онлайн-голосування. На базі Інституту розвитку Кривого Рогу (офіційний партнер DESPRO) провели два тренінги для охочих підготувати власні проекти. За словами Інни Сторожук, станом на 20 травня подано понад 100 заявок. На реалізацію задумів з міського бюджету спрямовано 10 мільйонів гривень, тоді як потрібно 25. Тому всі чекають результатів конкурсу і голосування.

«Саме завдяки онлайн-платформі udl.despro.org.ua я вперше ознайомилася з досвідом Чернігова щодо партисипативного бюджетування (громадяни беруть участь у розподіленні бюджетних коштів) і поінформувала про це місцеву владу. Вона мене підтримала», — додає Інна Сторожук.

Доносити ідеї цієї онлайн-платформи допомагають фасилітатори — люди, які впорядковують контент і сприяють спілкуванню груп. «Вони люблять місце, де живуть, і патріотично налаштовані», — наголошує доцент кафедри державного менеджменту НАДУ Наталя Алюшина.

Фахівці вважають, що професія лектора невдовзі  вийде на пенсію, а люди черпатимуть знання через інтернет. Саме за дистанційним навчанням майбутнє. Але для того, щоб бути хорошим фахівцем із самоврядування, замало добре знати законодавство — потрібно бути людяним.