Про невдалу спробу державного перевороту в Туреччині в ніч із 15 на 16 липня Надзвичайний і Повноважний посол цієї республіки в Україні заговорив двома тижнями пізніше в кризовому медіа-центрі. Йонет Джан Тезель вирішив звернутися до представників ЗМІ, аби українське суспільство зрозуміло, що саме відбувається у його країні.

Він нагадав: події були спробою скинути демократичний уряд і припинити демократичні процеси в Туреччині, щоб встановити свою тоталітарну альтернативу — на кшталт уряду релігійного спрямування. «Ті, хто робив переворот, застосовував зброю та техніку, придбану на гроші платників податків. Проти цих самих людей зброю зрештою і використовували. Спроба перевороту не мала успіху, бо турецький народ не дозволив статися свавіллю», — розповів посадовець.

Для повернення до нормального життя цій країні потрібен ще певний час. Фото з сайту bdnews24.com

Він подякував усім країнам, які стоять на боці демократичного розвитку, виокремивши при цьому підтримку Франції, а потім заявив, що Туреччина мала справу виключно з тероризмом. Докази цього явища, на думку Йонета Джана Тезеля, беззаперечні: використання насильства, незаконні методи захоплення влади, спроби застосовувати елементи інфільтрації збройних сил, поліції. «Це тероризм. Але за ним стояла основна рушійна сила — релігійна група від організації «Фето». Її представники за кілька років змогли просочитися в різні органи управління нашою республікою. Цей переворот відбувався поспіхом, оскільки вони вважали, що з’явився єдиний вдалий момент для дій». Чому ці особи сподівалися на перемогу? На думку Надзвичайного і Повноважного посла Туреччини в Україні, ці люди не знали достеменно, що відбувається в турецькому суспільстві. Якби вони досягли успіху, то відкинули б фундаментальні правила розвитку республіки, встановили б комендантську годину, ув’язнювали б людей без суду. Одне слово, ці особи сподівалися на безкарність.

«Ми застосували екстраординарні методи згідно з конституцією та нашими міжнародними зобов’язаннями, оголосили на 90 діб надзвичайний стан. До речі, він не стосується сфери туризму. Нині всі туристичні напрямки доступні. Зокрема за шість місяців цього року до нас приїхало українців на 14% більше, аніж за цей самий період торік», — продовжив тему посадовець.

Він з упевненістю заявив, що Туреччина вийде із кризи сильнішою й демократичнішою. Єдине — цій республіці потрібен час на те, щоби повернутися до нормального життя. «У нас відбулося падіння національної валюти на 5%, індексів на біржах — на 7%. Однак усе відновлюється, бо в Туреччині панують чіткі фундаментальні принципи», — резюмував Йонет Джан Тезель.

Під кінець брифінгу він наголосив, що всіх затриманих засудять, і висловив сподівання, що українські ЗМІ ретельніше відстежуватимуть події в Туреччині. Посадовець заявив, що Турецька Республіка вважає Україну важливим геополітичним партнером і констатував: «Ми стаємо регіональними гравцями. Нині важкі часи. Але ви побачите, що Туреччина — це важливий партнер України». 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»