Україна перебуває у стані реальної, одначе офіційно не оголошеної війни, яка ведеться у військовій, економічній та інформаційній сферах. Такою невтішною фразою-постфактумом відкрив дводенну міжнародну конференцію «Від державного до суспільного мовлення» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Глава уряду переконаний, що нашій країні вкрай необхідне нове якісне суспільне телебачення, яке говоритиме правду. Цей крок і стане однією з головних відповідей на інформаційну агресію північного сусіди.

«Уряд із парламентом прийняв рішення ухвалити законопроект «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» і нарешті замінити заскорузлу форму державного телебачення на нове якісне суспільне, яке говоритиме правду. Правда потрібна передовсім мільйонам українців, тим більше в ці складні часи», — означив позицію Прем’єр. Він наголосив, що суспільне мовлення створюється на базі більш як тридцяти юридичних осіб. Тому після ухвалення відповідного закону постане багато технічних завдань, пов’язаних з його імплементацією.

Одне з них стосуватиметься створення наглядової ради суспільного телебачення. Активну участь у формуванні цього органу має брати громадянське суспільство, воно ж надасть спеціальних представників.

На переконання Арсенія Яценюка, єдиною правильною формою організації суспільного телебачення і радіомовлення є створення нової юридичної особи — публічного акціонерного товариства: «На базі цієї нової юридичної особи буде влиття людських, матеріальних, технічних ресурсів і формування нової якісної телекомпанії, яка відображатиме найвищі стандарти суспільного телебачення в Україні, — наголосив він і додав, що закон передбачає фінансування національного суспільного телебачення за рахунок коштів державного бюджету. — Бюджет формується за рахунок податків, а їх сплачують люди. Якщо виникне необхідність і доцільність введення додаткової безпосередньої плати за суспільне телебачення, ми порадимось і приймемо відповідне рішення».

У створенні органу, який подаватиме правдивий інформаційний продукт, він вбачає можливість підняти дух людей, концентрувати енергію. Адже кожен українець повинен вірити в перемогу країни. Така модель телебачення, до речі, підказуватиме владі, куди їй рухатися, і відображатиме інтереси суспільства, відповідаючи на його запити.

Саме тому уряд уже готовий виконувати норми закону про суспільне телебачення і радіомовлення, обіцяючи допомогу в разі виникнення гострих кутів. Це може бути внесення законодавчих змін до документа чи до формування публічного акціонерного товариства. «Ми послідовно рухатимемось далі, щоб в Україні виникло наше з вами спільне телебачення українського суспільства».

До слова, протягом двох днів у рамках конференції обговорюватимуть пріоритети впровадження закону про суспільне мовлення в Україні відповідно до європейських стандартів. Враховуватимуть і зобов’язання, взяті перед Радою Європи та ЄС. Окрім цього, розроблятимуть рекомендації щодо ключових елементів реформи та подальшого становлення інформаційної політики.