За підсумками конкурсу енергоефективних проектів, що проходив за підтримки Європейського інвестиційного банку, проект СумДУ «Енергоефективний університет» визнано одним із переможців. Так слобожанський виш виборов право серед трьох десятків ВНЗ, що брали участь у конкурсі, на проведення масштабної роботи з енергозбереження.

Як повідомив начальник науково-дослідної частини СумДУ Денис Курбатов, реалізація наміченого розпочнеться з другої половини наступного року і триватиме до середини 2017-го. Мінімальний обсяг залучених інвестицій становитиме 5 мільйонів євро.

На ці кошти планують звести нову котельню, капітально полагодити приміщення гуртожитків і водночас модернізувати водопровідну, каналізаційну, теплову мережі, облаштувати теплові пункти, встановити сонячні батареї для гарячого водопостачання і опалення, удосконалити управління тепло-, водо- електроспоживанням. У планах — організація науково-навчального центру «Альтернативна енергетика та енергоефективні технології», що діятиме на базі вишу.

Найближчим часом до університету прибуде комісія для проведення енергетичного аудиту, за результатами роботи якої й затвердять поетапний графік реалізації проекту.

Діяльність Європейського інвестиційного банку спрямована на підтримку енергоефективних заходів у країнах Європи, що мають на меті зменшення негативного впливу на довкілля, використання альтернативних та відновлюваних видів палива, зниження використання природного газу тощо.