Школяр з Вінниччини Дмитро Кривий добре знає, як непросто обігріти приміщення, в якому не встановлено централізоване опалення. Тож щоб не мерзнути самому й іншим не дати закоцюбнути, він придумав пічку-невеличку. І навіть за допомогою МАН отримав на придумку патент.

Вогонь

Називається це «Малогабаритна переносна пічка з примусовою подачею повітря». Якщо забезпечити такій пічці потужність до 40 кВт/год, її сміливо можна використовувати в невеликих фермерських господарствах для приготування кормів або для обігріву великих груп людей — в подорожах або на пунктах обігріву, який рятувальники розгортають по усій країні під час лютих холодів.

Щоправда, винахід треба дещо удосконалити: спростити конструкцію пічки до кількох деталей, виготовлених з дешевих матеріалів, збільшити механічну міцність компонентів та зменшити їх габарити і масу, розширити діапазон палива, щоб у вогонь можна було кидати й гілляччя та інші органічні відходи.

Вода і вітер

А от криворіжанин Віктор Куриленко вирішив приборкати не вогняну, а водну стихію. Він отримав патент на винахід «Енергетична система силової установки». За цими пересічними словами — хитромудра штука, яка має рухати… підводний човен! Там тобі і кисень-водень, і електричні батареї з електрогенератором. Одне слово, хімія-механіка, спеціалісти розібралися — і їм сподобалося.

Стихію вітру приборкує юний полтавчанин-МАНівець Роман Назарчук. Він запатентував вітряки на протягах.

— Енергію вітру люди використовують давно, — каже Роман. — У США виросли цілі вітрякові містечка, на острові Охіо на Гавайях збудовано гігантські вітряки з діаметром ротора 122 метри. Але водночас гинуть тисячі птахів, які потрапляють у повітряний вир. Окрім того, вітряки повинні розвертатися за вітром, який змінює напрям. А це — зайві витрати енергії. Тому я вигадав вітряки на протягах.

Задум Романа надзвичайно простий. У багатьох місцях є зони низького і високого тиску, між якими й утворюються протяги. Ті, що в кімнаті, можуть викликати нежить, а от ті, що між великими площами, нерівномірно прогрітого повітря… Хлопець розробив вітряк, який об’єднує ці зони спеціальною трубою. Завдяки різниці тиску на протилежних кінцях труби виникає постійний потік повітря. Його розробка так і називається — «Стабільний вітер». На трубі встановлено електрогенератор, який вловлює енергію. Собівартість енергії дуже маленька!

П’ятий елемент

У лабораторії медичної фізики та біоінженерії Національного інституту раку працює ще один випускник МАНу — Максим Хамровський. Разом з іншими студентами київських вишів хлопець придумав аплікатор помірної електромагнітної гіпертермії.

— Над винаходом працювала вся лабораторія, — каже Максим. — Ми помітили, що при звичайному опроміненні злоякісні пухлини стають резистентні (нечутливі) до подальшої терапії. Тому вирішили спробувати помірну електромагнітну гіпертермію. Тобто підвищення температури до 38-39 градусів за Цельсієм. Під час такого впливу суттєво збільшується метаболізм клітини. Це значить, що шансів на одужання у людей більшає.

Кібернетичні дива

Чимало юних дослідників творять кібернетичні дива. Так, одразу два свідоцтва про реєстрацію права отримав Олександр Кривенко з Донецької області. Перше — на комп’ютерну програму-посібник для створення сучасних порталів навчальних закладів з можливостями дистанційної освіти, і друге — на комп’ютерну програму для зручної навігації по веб-додатках. Між іншим, як зазначають у Центрі інновацій НЦ МАНу, патентів та авторських свідоцтв на комп’ютерні програми — найбільше. Адже нині це найперспективніша галузь, і молоді науковці активно в ній працюють.