Володимир МІЩЕНКО,
для «Урядового кур’єра»

Приватизація державної власності має відбуватися на засадах змагальності, відкритості, чесності та прозорості. Створення максимально конкурентних умов дасть змогу продати пакети акцій великих вітчизняних підприємств за високою вартістю, забезпечивши надходження до державного бюджету, – вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслав Бутко. Свою позицію експерт підтверджує конкретним прикладом – результатами аукціонів, які відбулися позавчора і вчора з продажу держпакетів акцій «Закарпаттяобленерго» і «Вінницяобленерго».

Як відомо, 25 відсотків акцій «Закарпаттяобленерго» при початковій ціні пакета в 62 мільйони гривень були продані за 255 мільйонів гривень. «Завдяки відкритому аукціону перевищення кінцевої ціни над стартовою становило 211 відсотків», – зазначає експерт. У той же час за продажу контрольного пакета акцій цієї компанії у 2012 році при стартовій ціні в 135 мільйонів держава отримала лише 140,7 мільйона гривень.

Також успішним вважає експерт продаж 25 відсотків акцій компанії «Вінницяобленерго». Перевищення ціни продажу над стартовою становила 38 відсотків. Пакет був проданий за 112,73 мільйона гривень при стартовій ціні 81,75 мільйона гривень. Тоді як два роки тому 50 відсотків цього підприємства було продано за 176,2 мільйона при стартовій ціні 167,65 мільйона гривень.

«Нинішні результати проведення відкритих аукціонів з продажу державних пакетів акцій енергогенеруючих підприємств різко контрастують з передачею в приватні руки енергооб'єктів у 2011-2013 роках», – зазначає В’ячеслав Бутко, пояснюючи це тим, що в попередні роки вони продавалися не на аукціонах, а на конкурсах. При цьому він нагадує, що у Фонді держмайна України раніше навмисно затверджувалися такі умови приватизації – «під конкретного покупця», – за яких не було справжньої конкуренції, внаслідок чого цей «покупець» міг придбати об'єкт за ціною, нижчою за ринкову. 

«Відповідно, до державного бюджету надходили суми, що не відповідають ринковій вартості об'єктів, які продавалися», – зазначає експерт. І нагадує, що однією з головних цілей ФДМУ є продаж державного майна приватним інвесторам за максимально високою ціною. «Як показує практика, це можливо виключно за умови проведення відкритих аукціонів, єдиним критерієм визначення переможця на яких є найвища ціна, запропонована одним з претендентів на купівлю держпакетів акцій», – переконаний експерт.