Регіональний фонд прямих інвестицій в Україні та Молдові Western NIS Enterprise Fund підтримує реформи, запровадження в життя яких дає великі позитивні результати розвитку країни загалом і кожної людини зокрема. Таким є проект електронної системи державних закупівель ProZorro. Наш фонд був першим, хто підтримав проект, профінансувавши його на 4 мільйони гривень. Його запровадження дало зекономити бюджетні кошти станом на травень цього року майже 1,5 мільярда гривень. Про це на прес-конференції «Підсумки і плани співпраці уряду України і Western NIS Enterprise Fund» повідомила президент та головний виконавчий директор Western NIS Enterprise Fund Ярослава З. Джонсон.

«Хочу привітати заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова і його команду, яка працювала над ProZorro, з тим, що він втілює технології, що змінюють життя», — сказав Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт.

Саме за створення і впровадження електронної системи ProZorro минулого тижня Мінекономрозвитку і торгівлі отримало найпрестижнішу міжнародну премію в галузі закупівель World Procurement Awards (2016 рік). Ця подія надзвичайно важлива з трьох причин. Насамперед ця премія — перше міжнародне визнання українського ІТ-продукту в секторі держуправління і свідчить про те, що Україна може проектувати і створювати продукти світового рівня. По-друге, отримана в Лондоні нагорода — світове визнання реформи публічних закупівель в Україні, яке є гідною відповіддю «доброзичливцям» публічних закупівель всередині країні. По-третє, така висока оцінка дає змогу відновлювати довіру до реформ в Україні і до держави загалом. До речі, приєднання до Угоди СОТ про державні закупівлі GPA відкриває українським компаніям ринок міжнародних тендерів обсягом $1,7 трильйона  на рік.

«Наш підприємницький фонд підтримує інноваційні проекти, які поліпшують життя людей. А результатом його діяльності має стати вихід України на міжнародні ринки та підвищення її інвестиційної привабливості», — зазначила Ярослава З. Джонсон.

Торік Western NIS Enterprise Fund започаткував трирічну програму технічної допомоги для України та Молдови на $300 мільйонів, основні напрями якої — підтримка експорту, місцевого розвитку, соціального інвестування та економічного лідерства. Зокрема цього року в межах цієї програми планується відкрити веб-портал для експортерів. Також фонд підтримує участь українських компаній у міжнародних виставках і торговельних шоу для середніх та малих підприємств.

«Раніше ми використовували ресурси фонду для фінансування виставок окремих підприємств за кордоном, тепер підтримуватимемо бізнес-асоціації, які виставлятимуться єдиним стендом. Це буде певним виховним процесом для українського бізнесу», — повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська.

Цього року в Канаді заплановано дві промо-акції України. Одна з них — це виставка «Гордість України» або «Зроблено в Україні», де демонструватимемо, наприклад, ключки, якими користується збірна Канади, інтерактивний стіл для ресторанів, що рухається, ювелірні вироби, які внесено в Книгу рекордів Гіннесса. Другим заходом буде показ українських модельєрів, адже вітчизняні дизайнери мають експортний потенціал.