У Харківській області створено ще дві об’єднані територіальні громади: Пісочинську, до якої ввійшли Пісочинська, Коротичанська та Березівська селищні ради, і Мереф’янську у складі Мереф’янської міської та Утківської сільської рад. Відповідно до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації вони проходять процедуру юридичної легалізації на урядовому рівні, а вибори тут призначить Центральна виборча комісія для перезавантаження керівних органів та надання громадам можливості працювати за новими, розширеними можливостями.

«Найважливіше тут — не об’єднатися заради об’єднання, а створити самодостатні громади з відповідною податковою базою, яка давала б змогу надавати кошти на розвиток громади. Об’єднані територіальні громади, крім додаткових податків, отримають у своє розпорядження найголовніше — землю за межами сільської чи селищної ради, але в межах об’єднаної громади. У разі вивіреного стратегічного рішення вже за рік люди побачать переваги об’єднання громад», — впевнений голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Такий шлях пройшли майже всі європейські країни, щоб громади стали спроможними виконувати власні повноваження, надавати населенню якісні адміністративні послуги, соціальну та медичну допомогу якомога ближче до місця проживання. Отож, за словами Сергія Чернова, новостворені об’єднані територіальні громади та Старосалтівська Вовчанського району, яка вже діє, нині виходять на фінішну пряму до самостійних бюджетів, що означає безпосередню роботу з Міністерством фінансів та можливість ухвалювати програми соціального і економічного розвитку, бюджет об’єднаної територіальної громади та інвестиційні програми.