Тотальна, повсюдна централізація влади, яка панувала в Україні, особливо протягом останніх років, призвела до того, що Україна почала перетворюватись на країну з нереалізованими можливостями. Таке переконання висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час Національного експертного форуму, організованого Інститутом Горшеніна. Тобто надмірна централізація знищувала ініціативу знизу і забирала у людей можливості впливати на власне життя.

«Нам необхідно це змінити і провести реформу місцевого самоврядування. Надати громадам — містам, селам, селищам — повноваження і, водночас, забезпечити дієвий контроль за місцевою владою і з боку громади, і з боку держави. Це баланс противаги. Ми маємо наділити місцеве самоврядування можливостями ухвалювати рішення, фінансувати свої програми, розвивати місцеву економіку, гуманітарну сферу. І ми зможемо побудувати зовсім іншу модель розвитку України за типом європейських країн», — підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман вкотре висловив сподівання на підтримку Верховною Радою змін до Конституції в частині місцевого самоврядування, пропозиції щодо яких знаходяться нині у стінах парламенту. Ухвалення змін до Основного закону країни зафіксує невідворотність процесу децентралізації влади в Україні, запевняє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Ми маємо чітко і послідовно змінити цю систему один раз і назавжди. Наше фундаментальне, принципове завдання — внести зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування, де дуже чітко визначити, як далі здійснюватиметься управління в нашій державі. Кожна людина, кожний громадянин має усвідомлювати, що саме від нього залежить, як житиме його громада сьогодні і завтра. Від нього, а не від узурпатора, який може шляхом прямих виборів сісти в крісло голови області й стати диктатором, приклади яких ми вже маємо», —  наголосив урядовець.

На системі балансу противаги наголосив і директор регіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта (Німеччина) Штефан Мойзер. За його словами, місцева влада отримає більше можливостей, натомість зросте її відповідальність: громади контролюватимуть ефективність влади через місцеві вибори. «Важливо не просто створити органи влади на місцевому рівні. Це мають бути відповідальні кадри, які працюють на високому професійному рівні», — зазначив Штефан Мойзер.

Учасники дискусії дійшли спільної думки, що реформу необхідно впроваджувати негайно. І це мають бути не «косметичні», а глобальні зміни, які будуть забезпечені змінами на рівні Конституції та інших законів України.

«Місцеве самоврядування є порятунком для нашої країни. Тільки, на превеликий жаль, дуже мало людей це розуміють. Успішні ті країни, де громади живуть успішним самодостатнім життям», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

До слова, Верховна Рада вже схвалила в цілому перший з пакета проектів законів реформи місцевого самоврядування — «Про співробітництво територіальних громад», підготовлених Робочою групою з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади під керівництвом Володимира Гройсмана.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»