Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) презентувала результати проведеної самооцінки за принципами Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO). 

«Самооцінка за принципами такої авторитетної організації — досить амбітний проект. А ці принципи вказують, куди рухатися», — підкреслив голова НКЦ ПФР Дмитро Тевелєв.

Роботу над проектом вели спільно зі Світовим банком. Її результати показали відповідність українського законодавства більшості з 38 принципів регулювання фондового ринку IOSCO. Зокрема український ринок відповідає повністю чи частково 9 принципам, 20 принципів не імплементовано. Не застосовуються в Україні два принципи, що стосуються саморегулювання і  функціонування хедж-фондів (інвестфонди, що жорстко не регулюються держорганами та використовують похідні цінні папери — ф’ючерсні, форвардні контракти для отримання максимального прибутку за будь-яких умов). Ще два принципи щодо незалежної діяльності аудиторів на фондовому ринку залишилися без фінальної оцінки (нагляд за їхньою роботою здійснює Аудиторська палата України). При цьому НКЦПФР веде реєстр аудиторів, що працюють на фондовому ринку.

«Самооцінку за принципами IOSCO може бути покладеною в основу  нової Програми розвитку фондового ринку (термін дії нинішньої спливає цього року).  Учасниками її реалізації мають бути не лише учасники ринку цінних паперів, а й представники інших відомств, так як багато питань перебуває поза компетенцією Комісії. Наприклад, неможливість обміну інформацією між комісіями з цінних паперів різних країн пов’язана з тим, що питання банківських рахунків в Україні — це компетенція Нацбанку. А Закон «Про банки і банківську діяльність», зокрема норма щодо банківської таємниці не дозволяє НКЦПФР надавати таку інформацію. Тому Програма розвитку фондового ринку повинна мати міжгалузевий характер і затверджуватися указом Президента», — сказав «УК» член НКЦПФР Олег Мозговий.

Сподіватимемося, що самооцінка Комісії за принципами  IOSCO, що зокрема стосуються діяльності комісії, бірж, посередників, емітентів та  торговців, дасть користь українському регуляторові.