В Україні почав діяти Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в інвалюті. Про це у п'ятницю, 8 травня, повідомляється на сайті НБУ.

Обов’язок банків щодо виконання положень Меморандуму виникає виключно за низки умов, більша частина яких вже виконана.

«Документ був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, і передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, що отримані під заставу нерухомості, залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 мільйона гривень за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим Національним банком України на 1 січня 2015 року», — повідомляє прес-служба регулятора.

Найважливішою підставою практичної реалізації положень Меморандуму стало затвердження 5 травня президентом України змін до Податкового кодексу щодо реструктуризації кредитних зобов’язань з інвалюти в гривню.

Крім того, до окремих нормативно-правових актів НБУ внесено зміни щодо незастосування санкцій до банків унаслідок порушення нормативів у результаті проведення реструктуризації валютних кредитів та/або прощення (анулювання) частини боргу, а також щодо подальшої класифікації цих кредитів, їх обліку тощо.

Зазначимо, що Меморандум підписали «УПБ», «Альфа-Банк Україна», «КБ «Надра», «Банк Михайлівський», «ПриватБанк», «Банк «Грант», «Регіон-банк», «Дельта Банк», «ФИДО Банк», «Платинум Банк», «Креді Агріколь банк». Інші банки, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, розглядають можливість у найближчий час також приєднатися до Меморандуму.

Ділова Україна