Вже понад 35 тисяч українців, які з різних причин змушені покинути свої домівки (у Криму — через небажання приймати російське громадянство, а зі сходу — виїжджаючи з місцевостей, де орудують терористи), стали тимчасово переселеними особами у багатьох регіонах держави. Дуже багато серед них жінок та дітей. Є й такі жінки, які ще тільки чекають на поповнення в родині. Волонтери та громадські організації допомагають їм, чим можуть. Та зрозуміло, коли дитина народжується, мами мають чимало клопоту з тим, щоб зареєструвати народження малюка не за місцем свого проживання, а потім ще й оформити документи на отримання допомоги при народженні дитини. Адже немовляті потрібно все – від памперсів до іграшок, а яким коштом придбати це там, куди тільки-но приїхав?

Саме тому днями Кабінет Міністрів своєю постановою врегулював Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми. Відтепер батьки новонародженої дитини можуть одразу звернутися до департаменту соціального захисту населення за призначенням допомоги при народженні дитини. А ті, в свою чергу, самі подають документи до Державної міграційної служби для реєстрації малюка. Адже мами не завжди обізнані, по яких інстанціях їм слід ходити, де ті знаходяться, до якого часу працюють. Та головне — вони мають приділяти час дитині, а не оббивати пороги чиновників.

Процедуру також спростили в тому, що замість шести документів, які були раніше необхідні для реєстрації, мамам слід буде надати лише паспорт, заяву та квитанції про сплату мита або документ про звільнення від його сплати. Мінсоцполітики прогнозує, що ці зміни торкатимуться понад 500 тисяч сімей щороку.

Надзвичайно важливо, підкреслила міністр соціальної політики Людмила Денісова, що ухвалена норма має відчутно спростити вирішення цих питань для батьків — тимчасових переселенців. Для того, щоб оформити допомогу при народженні дитини та зареєструвати її, батькам потрібно лише запросити працівників управлінь соціального захисту за новим місцем проживання до свого теперішнього місця перебування.

Якщо хтось із переселенців зовсім розгубився і не знає, куди саме йому слід звертатися, де знаходяться управління соцзахисту за їхнім новим місцем перебування і як туди зателефонувати, у Міністерстві соціальної політики порадили телефонувати до Урядового контактного центру: 0 800 507 309. Телефон працює безкоштовно і цілодобово. Оператор уважно вислухає вас та надасть усю необхідну інформацію.