Радикальні зміни, економія коштів, боротьба з корупцією на всіх рівнях влади, прозорість і відкритість у роботі — головні завдання нового уряду, окреслені на брифінгу міністром фінансів Олександром Шлапаком.

Перед економічним блоком уряду постали два головних завдання: втримати економічну і фінансову ситуацію в країні на безпечному рівні та викорінити корупцію на всіх рівнях влади. Тож міністр поінформував, що нині всі державні фінустанови працюють у штатному режимі. Вчасно перераховують та сплачують усі захищені видатки державного бюджету. А Державна казначейська служба забезпечує безперебійне перерахування коштів на соціальні виплати у всі регіони, зокрема в Криму.

Окремо йшлося про рішення, схвалені урядом 5 березня, спрямовані на жорстку економію коштів держбюджету й місцевих бюджетів. Їх вирішено збалансувати, скасовано також державні програми, які не мали реального фінансового забезпечення. Підготовлено пакет документів, спрямований на економію державних коштів. Як передає слова посадовця прес-служба Мінфіну, політика проїдання, популістські рішення, накопичені борги призвели до економічної стагнації, зупинки підприємницької активності, відтоку інвестицій. Прийнятий нереалістичний бюджет країни будувався на химерних макропоказниках, а його дохідна база не мала жодного зв’язку з реальним станом і можливостями економіки.

Окрім 70 мільярдів гривень заявленого дефіциту, бюджет має майже 50 мільярдів гривень прихованого дефіциту. До кінця року Україні потрібно повернути борги з держ бюджету в сумі 10 мільярдів доларів. «Рішучі дії нам дуже потрібні, аби відновити фінансово-економічну рівновагу та не допустити значних економічних втрат, — резюмував міністр. — Ми працюватимемо відкрито і чесно. Подолання корупції — головна вимога суспільства й часу. Економіка вже втомилася від постійного знущання. Ми відновлюємо роботу колегій, громадських рад та роботу прямих телефонних ліній. Наша мета — разом з громадянами подолати хабарництво. Ми відкрито обговорюватимемо всі державні рішення.