Голову Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Дмитра Українця покликала до телефону настирлива міжміська. Телефонував командир південної військово-морської бази морфлоту України капітан першого рангу Володимир Догонов:

— Мы очень благодарны фермерам Ровненщины за помощь, искренне желаем вам здоровья и добра. И еще хочу спросить: Дмитрий Павлович, можно, чтобы немного продуктов мы передали для детей и жен наших моряков?

Звісна річ, Дмитро Українець погодився. І одразу ж висловив своє захоплення надзвичайною людською порядністю командира бази, яка міститься в бухті Донузлав, що в селищі Новоозерне у Криму. Саме туди, в одну з перших заблокованих частин українського флоту, нещодавно доставили допомогу рівненські фермери.

— Ідея виникла, щойно побачив по телебаченню репортаж із Донузлава, — каже Дмитро Українець. — Зателефонував одному фермеру, другому. А вони, знаєте, неначе й самі чекали сигналу: уже наступного дня о п’ятій ранку повезли на центральну площу Рівного цукор, сало, олію, крупи, картоплю та овочі — усього 25 тонн продукції. Допомогли й інші небайдужі люди: рівненська фірма «Аргат» надала машину та водія, інша — «Камазтранссервіс» — тонну солярки, обласне управління ДСНС — особовий склад для завантаження фури.

Супроводжував її до місця призначення голова фермерського господарства «Надія» з Гощанського району Анатолій Данилюк. Наша, так би мовити, робоча версія для росіян була такою: мовляв, веземо власну продукцію для торгівлі на ринках. Вона, зрештою, спрацювала. А в Донузлаві нашим військовим вдалося домовитися із «зеленими чоловічками», щоб вантаж потрапив на базу — з’ясувалося, й там не всі люди однакові.

До речі, провіант, за словами командира Володимира Догонова та його заступника Віктора Шмигановського, надійшов досить вчасно: у заблокованих моряків залишалося лише кілька банок консервів…

Водій Сергій Самойленко та фермер Анатолій Данилюк із Криму повернулися з прапорцями Військово-Морських сил України та іншою флотською символікою. І, звісно ж, усі рівненські фермери міцно потоваришували з українськими моряками: дарма, що спілкуються лише по телефону.