Росія відмовляється від «Південного потоку». Цей газогін мав пролягати дном Чорного моря та виходити на поверхню в Болгарії, але Софія під тиском Європи не дала на це дозвіл, сказав під час державного візиту до Анкари Володимир Путін.

«Проект закрито, хоча Болгарія могла б отримувати від цього 400 мільйонів євро на рік за транзит, – сказав він, – Європа не отримає таких обсягів. Принаймні від Росії. Ми вважаємо, що це не відповідає економічним інтересам Європи і завдає шкоди нашому співробітництву. Але таким є вибір наших друзів. Нічого такого тут немає. Врешті-решт, це вони – покупці».

Ресурси, що звільняться від цього, Росія готова спрямувати до Туреччини. «Газпром» побудує туди нові газогони, сказав Володимир Путін, додавши, що з них у майбутньому зможе брати газ і південна Європа. На підтвердження дружніх намірів Росія зменшує ціну на газ для Туреччини на 6%.

Разом з тим, в геополітиці протиріччя між країнами залишаються. Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган, що засуджує анексію Криму, нагадав Володимиру Путіну про необхідність поважати права кримських татар. А щодо ситуації на сході України сказав, що сторони мають дотримуватися мінських домовленостей.

Серед інших питань, про які в Анкарі домовлялися російські та турецькі представники, – створення привабливого інвестиційного клімату для «Росатому», який будує в Туреччині першу АЕС. Росія також навчатиме турецьких ядерників.

Позиції сторін щодо Сирії і надалі розходяться. Росія підтримує президента Башара Ассада, а Туреччина – сирійську опозицію. 

Copyright © 2014 euronews