«Комісія, утворена за дорученням Прем’єр-міністра, у період з 12 березня по 3 квітня 2015 року провела службове розслідування діяльності Державної фінансової інспекції та її екс-керівника Миколи Гордієнка. Складено акт службового розслідування, який передали до Мін’юсту для проведення службового аналізу, — зазначила на брифінгу в Кабінеті Міністрів перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. — Сьогодні ми вже можемо говорити про факти, встановлені в результаті службового розслідування». 

Щодо деяких аспектів функціонування ДФІ, встановлених у рамках цієї службової перевірки, правоохоронні органи виявили, що Микола Гордієнко надав неправдиві відомості у своїй декларації за 2013 рік. Також з’ясували, що він нині фактично проживає зі своєю нібито колишньою дружиною. Проте, відповідно до законодавства, якщо пара проживає разом і має спільний побут, вона вважається сім’єю. 

«На колишню дружину записано кілька земельних ділянок у Київській області загальною площею півгектара, будинок — приблизно 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення в центрі столиці, а також корпоративні права щодо суб’єктів господарювання та кілька авто еліт-класу, — зазначила Наталія Севостьянова. — Цікаво, що навіть у техпаспортах цих авто вписаний Микола Гордієнко як такий, що має право ними кермувати. Цей запис зроблено 2012 року, вже після так званого розлучення. Вважаємо, що правоохоронні органи мають підстави перевірити ці факти. Адже з відкритих джерел стало відомо, що Микола Гордієнко з 1989 року працює на держслужбі. Тож дуже цікаво, яким чином співвідносяться його статки і декларація».

Також аналіз акта службового розслідування свідчить про можливу наявність у діях екс-керівника ДФІ ознак кримінальних правопорушень. Йдеться про невиконання і несумлінне ставлення до доручень Прем’єр-міністра й уряду. Це  може підпадати під дію частини другої статті 367 Кримінального кодексу, за якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Стосовно заяв та виступів Миколи Гордієнка як службової особи щодо розголошення в ЗМІ інформації, в якій він звинувачує Прем’єр-міністра у приховуванні корупційних схем, використанні службового становища для нібито відсторонення його від виконання службових обов’язків, то ці дії можуть підпадати під ознаки кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 344 КК.

«Отже, ми вважаємо, що за всіма встановленими фактами доцільно для даної комісії звернутися до правоохоронних органів, щоб винних притягнули до відповідальності», — переконана Наталія Севостьянова.