У ході робочої поїздки на Донеччину віце-прем’єр-міністр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул провів робочу нараду з  питань відновлення електропостачання в населених пунктах країни та опалення міста Світлодарськ.

«Ще до початку холодів за завданням уряду рятувальники, комунальні служби, бригади обленерго було переведено в цілодобовий посилений режим для забезпечення сталої роботи систем життєзабезпечення. Погодні умови складні — температура знижувалася до мінус 23 градусів удень та до мінус 33 уночі, був сильний вітер — до 30 метрів на секунду, хуртовини,  налипання мокрого снігу. Все це стало причиною поривів електромереж у 1605 населених пунктах 17 регіонів. Але за рахунок чіткої координації роботи, зокрема передислокування сил і технічних засобів до найпроблемніших регіонів, більшість поривів ліквідовувалася протягом доби. Загалом з початку холодів уже відновлено електропостачання в 1503 населених пунктах. Тривають роботи ще в 102 населених пунктах. Для ремонтно-відновлювальних робіт за завданням уряду було залучено 1830 чоловік та 574 одиниці спецтехніки енергетиків та ДСНС», — сказав Олександр Вілкул.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький розповів, що з початку холодів у області було знеструмлено 177 населених пунктів. Наразі електропостачання там відновлено, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. У періоди найбільшого ускладнення погодних умов для відновлення електропостачання в області щодоби працювало 238 бригад обленерго.

Керівництву Мінрегіону й Донецької області Олександр Вілкул поставив завдання продовжити роботу служб у цілодобовому посиленому режимі: «Уряд надаватиме регіонам допомогу в разі необхідності. Завдання місцевої влади — забезпечити людей теплом, електроенергією, водою, газом, має безперебійно працювати громадський транспорт, потрібно оперативно ліквідовувати пориви».

Також тривають відновлювальні роботи після аварії та пожежі на Вуглегірській ТЕС області, яка сталася 29 березня 2013 року і залишила без тепла та гарячої води 60 багатоквартирних та 125 приватних житлових будинків Світлодарська, а також 4 дитячі садки,  2 школи, лікарню та музей.

За інформацією Гідрометцентру, у Донецькій області ще до 8 лютого утримаються морози від -13 до -3, сила вітру від 0,5 до 3,4 м/с, без опадів. Олександр Вілкул перевірив роботу пунктів обігріву в шахтарській столиці. Зокрема, провів у одному з них  нараду щодо роботи соціальних патрулів та пунктів обігріву.

«По всіх регіонах України діє понад 5300 пунктів обігріву, зокрема кунги — мобільні пункти обігріву, а також працює 1124 соціальні патрулі, до яких входять рятувальники, медики та волонтери. Завдання патрулів — надавати людям допомогу і в разі потреби доправляти до пунктів обігріву або в медичні заклади. Завдяки цьому з початку холодів по Україні вже надано допомогу та врятовано від переохолодження понад 55 тисяч людей. Їхній порятунок є завданням уряду номер один», — наголосив Олександр Вілкул.

Андрій Шишацький доповів, що на Донеччині розгорнуто 242 пункти обігріву та працює 53 соціальних патрулі. За добу в пунктах обігріву надали допомогу 566 людям (з 5 грудня — 9869 особам).

Оскільки вже з 9 по 16 лютого в області прогнозується значне потепління від +2 до +6, Олександр Вілкул звернув увагу керівників області, міст і районів на забезпечення таких заходів безпеки, аби унеможливити великі підтоплення через танення великого снігу. «У зв’язку з можливістю різкого потепління, для забезпечення безпеки громадян, за наступні два тижні в регіонах має бути створено оперативні штаби й мобільні групи для координації робіт з пропуску льодоходу, повені та весняних паводків. А також до 14 лютого  в регіонах має бути проведено спільні навчання ДСНС, Держводагентства, Мінінфраструктури, Міненерговугілля, Мінрегіону, Мінпромполітики, Мінагрополітики, МВС та місцевих органів влади щодо дій у паводконебезпечний період», — наголосив Олександр Вілкул.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»