МЕЖА ПРОТЕСТУ. Доки болгарські політики готуються до дострокових парламентських виборів, щоденні місцеві новини нагадують фронтові зведення.  Днями на знак протесту проти бідності в Болгарії здійснив самоспалення ще один чоловік, повідомляють болгарські ЗМІ. Вже шостий…

Попри те, що перше  самоспалення вчинив 18 лютого нібито  психічно хворий, вже наступний випадок збурив усю країну. Свою громадянську позицію у крайній спосіб висловив 36-річний Пламен Горанов. Він брав участь в акції протесту перед будинком мерії у Варні й тримав плакат з вимогою негайної відставки мера та всієї міськради. Коли Горанов зрозумів, що міська влада не звертає уваги на вимоги протестувальників, він облив себе горючою сумішшю і черкнув запальничкою. Опіки виявилися не сумісними з життям. На пам’ять про загиблого у країні навіть оголосили жалобу.

Болгарські газети пишуть, що Пламен Горанов був особистістю з яскраво вираженою громадянською позицією. Він не терпів соціальної несправедливості, брав активну участь у багатотисячних протестах, що перетворили Варну на «столицю» невдоволення. Люди виступали проти  неефективного управління містом і країною, бідності, кумівства у владі й  корупції.

Саме Пламена «підняли на свої стяги» протестувальники, які дедалі більше обурюються заходами, що їх вживає тимчасовий уряд і президент країни Росен Плевнелієв.

Показовим став і останній смертельний випадок. Згідно з повідомленнями, 40-річний безробітний підпалив себе на стадіоні в селі Ситово на північному сході країни, заявивши, що не має за що купити хліба дитині й що більше він так жити не може.

Як відомо, Болгарія приєдналася до Європейського Союзу 2007 року, однак  є одним з найбідніших його членів. Сподівання  на поліпшення добробуту для більшості ще не справдилися, а  чверть населення країни живе за межею бідності, маючи дохід удвічі менший за середній у ЄС. Обурення громадян також зросло через неспроможність уряду подолати  корупцію. А останньою краплею для багатьох стали отримані ними взимку рахунки за електрику, сума у яких у декого перевищила розмір заробітної плати.

Демонстрації в Болгарії розпочалися ще у лютому на тлі прийняття рішення про різке зростання цін на ЖКГ. Акції протесту жорстоко розігнала поліція, після чого 21 лютого болгарський уряд пішов у відставку. Щодо прийдешніх парламентських виборів, то, на думку оглядачів, виборці вважають опозиційних політиків такими самими корумпованими і неефективними, як і  тих, хто при владі.