Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе: у наших країн є багато точок дотику. Фото з сайту hromadske.ua

У межах поїздки до українських миротворців у Косово (Республіка Сербія) віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе відвідала Белград і провела ряд зустрічей із керівництвом Республіки Сербія, зокрема прем’єр-міністром А. Вучичем, міністром оборони З. Джорджевичем, міністром без портфеля з питань європейської інтеграції Я. Йоксимович, міністром закордонних справ І. Дачичем, міністром фінансів Д. Вуйович.

Прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич наголосив: «Сербія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Наша позиція однозначна. І це рішення залишатиметься незмінним. Питання кордонів для нас також нелегке й болюче».

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала пана Вучича про загострення ситуації на сході України, спричинене посиленням обстрілів з територій квазіутворень «ДНР» і «ЛНР». За таких умов, переконана віце-прем’єр, про вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей не може йтися. «Ми зіштовхуємося з агресією зовнішнього ворога, щодня втрачаємо наших людей, які гинуть від російської зброї. Тому для нас надзвичайно важлива міжнародна підтримка нашої цілісності, адже свобода й незалежність — це одні з найвищих цінностей для українців. І ми щодня демонструємо здатність боротися за них», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр запевнила сербську сторону, що Україна підтримує територіальну цілісність Сербії та діалог між Белградом і Приштиною, а також необхідність виконання відповідних Брюссельських домовленостей.

Відтак прем’єр-міністр Сербії наголосив на важливості підписання угоди про зону вільної торгівлі з Україною, яка неодмінно зміцнить економічні зв’язки між нашими державами. Обидві країни рухаються в бік європейських цінностей, ми маємо спільні історичні зв’язки. Тому є необхідність посилювати культурну й соціальну співпрацю, обмінюватися досвідом і налагоджувати тіснішу взаємодію, зокрема в туристичному та сільськогосподарському секторах.

Із міністром оборони Республіки Сербія З. Джорджевичем Іванна Климпуш-Цинцадзе обговорила перспективи зміцнення співробітництва між Україною і Сербією у військово-освітній та військово-медичній галузях. Сербська сторона висловила свою підтримку мінських домовленостей і високо оцінила внесок українських миротворців у досягненні безпеки й стабільності в Косово. «Ми вдячні за роботу українських військових у Косові. Ці люди підтримують порядок та охороняють спокій сербів», — зазначив пан Джорджевич.

Міністр закордонних справ пан Дачич окремо наголосив на необхідності підписання угод для посилення торговельних відносин, адже Україна — єдина європейська країна, з якою Республіка Сербія не має угоди про вільну торгівлю.

Керівництво Сербії пообіцяло розглянути можливість збільшення кількості днів безвізового перебування громадян України на території Сербії — із 30 до 90 упродовж шести місяців.

Сторони обговорили й міграційну кризу, про яку наші країни знають не з чуток. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що українці не становлять міграційної загрози для Європи.

Окрім того, вітчизняний урядовець у Белграді зустрілася з головою Народної Скупщини (парламенту) Республіки Сербія М. Гойкович і членами парламентського комітету з питань європейської інтеграції.

Сербська сторона наголосила на відкритості Народної Скупщини до зміцнення зв’язків із Верховною Радою України. Сторони обговорили успіхи Сербії на шляху до гендерної рівності в політиці та можливість запозичення цього досвіду для українців. Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила сербських парламентаріїв на дні України в Сербії, які відбудуться в Белграді найближчими тижнями.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»