На зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина й керівників шахт і голів профспілок, яка відбулася в столиці, насамперед ішлося про виплату заробітної плати шахтарям.

Міністр повідомив, що на сьогодні вдалося повністю погасити борги перед гірниками за 2014 рік, також здійснено виплати більш ніж на 50% за січень, а до кінця тижня за січень з ними повністю розрахуються. Міністр наголосив, що «Центренерго» щодоби використовує 8—10 тисяч тонн вугілля — це дасть змогу розрахуватися з шахтарями. І підкреслив, що шляхом перерозподілу коштів державного бюджету буде спрямовано 400 мільйонів гривень для погашення заборгованості із заробітної плати.

Володимир Демчишин нагадав, що у Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо державної підтримки вугільної галузі», яким передбачають поновити дію бюджетної програми «Державна підтримка на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» шляхом перерозподілу видатків, передбачених Міненерго. Таким чином, за його словами, після прийняття відповідного рішення щодо внесення змін до бюджету заборгованість перед шахтарям до кінця квітня буде повністю погашено.

«Починаючи з травня, ми увійдемо в режим регулярних розрахунків із шахтарями», — наголосив міністр. І пояснив причини виникнення заборгованості перед гірниками: по-перше, внаслідок внесення змін до бюджету з нього не надали коштів у сумі 1,7 мільярда гривень, і доводилося протягом січня-лютого розраховуватися за попередній рік; а по-друге, з 22 січня перестала працювати Вуглегірська ТЕС через бойові дії, тому півтора місяця не відвантажували вугілля.

У свою чергу голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець констатував, що ситуація в галузі стала погіршуватися ще з вересня-жовтня минулого року, коли почалися перші невиплати. «Зараз міністерство намагається якось погасити протестні настрої в шахтарському середовищі й виплачує заробітну плату. Однак прийняті рішення мають одноразовий характер, і ніяких структурних змін не відбувається. Жодних змін у бюджет не внесено», — пояснив він.

А якщо зарплату не виплатять, шахтарі страйкуватимуть.

Профспілки також обурені тим, що в бюджет на цей рік закладено 1,2 мільярда гривень на закриття шахт, проте нічого не спрямовано на їхній розвиток.