Майбутні абітурієнти, які складали ЗНО з іноземних мов, не показали належного рівня знань.

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати ЗНО з іноземної мови (англійської, французької, німецької та іспанської). Із 69 400 абітурієнтів, які складали тест з іноземної мови, тільки 87 осіб правильно виконали всі завдання тесту. Результат 200 балів отримали 100 абітурієнтів. Натомість 12% осіб не перетнули межу 124 балів. Більшість учасників ЗНО з іноземної мови, які мають найкращі результати, є абітурієнтами з Києва, Львівської та Хмельницької областей. Показовим є те, що значна частина учасників тестування залишила порожнім бланк відповіді, де було запропоновано написати листа другові на задану тему. Таких абітурієнтів виявилося 25%.

У разі незгоди з отриманими результатами абітурієнти мають право подати апеляційну заяву. Апеляційна комісія Українського центру оцінювання якості освіти готова розглядати такі заяви щодо результатів з іноземної мови, надіслані поштою до 24:00 20 червня 2014 року включно.

— Тест для перевірки якості знань, — сказав директор УЦОЯО Ігор Лікарчук, — був нижче середнього рівня складності. Однак майбутні абітурієнти не показали належного рівня знань. Всі показники наведено без урахування АР Крим, Донецької і Луганської областей. За його словами, у зв’язку зі складною військово-політичною ситуацією додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання на «гарячих» територіях України 1—15 липня 2014 року не проводитиметься.

Абітурієнти Донецької й Луганської областей мають можливість скласти тести під час додаткової сесії в інших областях нашої країни. Для цього до 24:00 20 червня 2014 року необхідно скористатися сервісом для перереєстрації, розміщеним на інформаційних сторінках. Станом на 18 червня близько 15 400 абітурієнтів із вказаного регіону вже здійснили перереєстрацію і складатимуть тести в інших областях.

Ігор Лікарчук наголосив, що серед тих, хто отримав найвищі результати, немає жодного випускника сільської школи. Лише три представляють райцентри. А це свідчить про незадовільне викладання іноземних мов у сільській місцевості.

Ще одна особливість цьогорічного ЗНО. Серед навчальних закладів столиці, випускники яких продемонстрували найвищі результати, немає так званих крутих, куди влаштовують дітей багаті батьки. Тривожно й те, що жоден із випускників більш ніж десяти спеціалізованих шкіл Києва, де вивчають французьку мову, не набрав максимальної кількості балів.

Невтішна ситуація з вивчення іноземних мов у Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Чернігівській та Херсонській областях, жоден випускник яких не подолав найвищий екзаменаційний рубіж.