Непросто передати словами ті відчуття, які не забарилися, коли вдалося не тільки зблизька побачити прижиттєве видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, а й з люб’язного дозволу колекціонера взяти унікальне видання в руки й навіть перегорнути сторінки. А вдалося ближче ознайомитися з раритетами на виставці «Образотворча Шевченкіана», до якої увійшла понад сотня творів з колекції Донецького обласного художнього музею.

На виставці представлено живопис, графіку, скульптуру, декоративне мистецтво, книжкові видання, які музейні працівники збирали півсотні років. Відвідувачі отримали нагоду побачити роботи добре відомих у мистецькому світі авторів, серед яких народні художники СРСР Микола Глущенко, Михайло Дерегус, Василь Касіян, Олександр Ковальов, народний артист УРСР Іван Кавалерідзе та багато інших.

«В окремих залах відчувається присутність генія Тараса Шевченка, — розповідає «УК» мистецтвознавець, провідний науковий спеціаліст Донецького обласного художнього музею Олександр Близнюк. — Особливо це стосується того залу, де експонуються копії автопортрета молодого Кобзаря, який він виконав у 1840 році. Унікальний і бронзовий бюст, в основі якого посмертна маска поета і художника, що її колись зробив його побратим по академії мистецтв скульптор Федір Каменський».

Виявляється, художник виготовив форму бюста, а уперше його відлили з бронзи у 1911 році для Третьяковської галереї. На жаль, цей екземпляр втрачено, а повторно бюст за формою Каменського зробили вже в 1950-х роках.

Унікальні видання «Кобзаря», серед них і прижиттєві, донеччани змогли побачити завдяки ініціативі місцевого колекціонера Григорія Дворникова, який зібрав у домашній бібліотеці чимало раритетних книг. Як зізнається, навіть не очікував такого сплеску уваги краян до книг, виданих у минулому та позаминулому століттях.