Фраза, винесена в заголовок цього матеріалу, — це оцінка головою Полтавської облдержадміністрації Валерієм Головком досягнень Шишацької об’єднаної територіальної громади, де він побував з робочою поїздкою наприкінці жовтня. І оцінка ця комплексна, оскільки разом з очільником області прибула ціла група «екзаменаторів» — керівники управління капітального будівництва, культури та житлово-комунального господарства, департаментів охорони здоров’я, освіти та економічного розвитку, Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Про соціальну спрямованість діяльності територіальної громади можна судити з того, як її керівництво дбає про першочергові потреби громадян. І насамперед це стосується надання якісних медичних послуг. Тож не випадково представники області вирішили ознайомитися з роботою медичних закладів. І залишилися задоволені побаченим. Адже у фельдшерсько-акушерськомупункті, що в Гоголевому, і центрі первинної медико-санітарної допомоги у Шишаках нині триває реконструкція. За підтримки департаменту охорони здоров’я ОДА тут розпочали реформування медицини.

У громаді не просто 8 ФАПів об’єднали навколо центру, а й стали учасниками пілотного проекту Світового банку щодо забезпечення закладів первинної медицини якісним і сучасним обладнанням. Усі роботи під час реконструкції виконують із дотриманням вимог міжнародних інституцій. Як зазначив голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка, ремонт ФАПів розпочали з найвіддаленіших сіл, адже на селі дві насущні проблеми — охорона здоров’я і дороги. У ФАПах об’єднаної територіальної громади передбачено зокрема швидкісний інтернет, оскільки тут діє електронна система управління. Інтернет також потрібен для діагностики та консультування з обласними вузькопрофільними спеціалістами. Говорили і про безбар’єрність. Вимога голови ОДА — щоб у всіх медзакладах було передбачено не лише пандуси, а й усе необхідне для людей з обмеженими фізичними можливостями.

— Усі проекти, які розглядаєте і реалізуєте, — медичні, освітні, у закладах культури та соціального захисту — починайте з доступності, — зазначив голова Валерій Головко.

Ще один проект, який обговорювали у Шишаках, — створення сучасного полігона твердих побутових відходів на наявному сміттєзвалищі, щоб закрити 15 звалищ, які є мало не в кожному селі громади. Нині в об’єднаній громаді встановили 300 сміттєвих баків, побутові відходи збирають сміттєвози. Проте мріють про будівництво сортувальної лінії й переробку сміття.

Побували представники обласної влади і на інших об’єктах громади, які вже вступили в дію, або їх реконструюватимуть. Як зазначив голова облдержадміністрації, Шишацька об’єднана громада — це приклад того, що реформа децентралізації необхідна для України. Адже на сьогодні їй вдалося зробити те, про що ще три роки тому тут навіть і мріяти не могли.

— Змінилася психологія людей, які очолюють громаду. Гроші, які ви отримали завдяки фінансовій децентралізації, не лежать на рахунках мертвим вантажем, вони працюють на кожного конкретного жителя громади. Звісно, вам важко, бо ви перші, проте маєте безцінний досвід, який із книжок важко почерпнути. На вас рівняються, вас беруть за приклад не лише на Полтавщині, а й в Україні загалом, — зазначив Валерій Головко, підсумовуючи результати роботи громади за рік, що минув із часу її створення.

Вікторія ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»