Пульс, температура тіла, частота дихання – регулярне вимірювання цих параметрів має першорядне значення, якщо ви займаєтесь спортом або просто бажаєте стежити за власним здоров’ям.

На жаль, досі було так, що для вимірювання цих життєво важливих показників потрібні були комплексні та складні установки.

Останнім часом дослідники з міста Невшатель (Швейцарія) зробили важливий крок для розвитку і наступної мініатюризації цих технологій. Тепер всі вищезгадані параметри організму можна виміряти за допомогою простого датчика, який відслідковує комплексні процеси, пов’язані зі спортивною діяльністю, як безпосередньо під час занять спортом, так і в період відпочинку.

Дві нескладні маніпуляції – і перед вами повна картина фізичного стану спортсмена. За допомогою системи «блютуз» всі дані передаються на контрольну станцію.

«Наша технологія складається з однієї-єдиної системи, яка включає в себе датчики, акумулятор і комп’ютер. Все об’єднане в одну систему, яка дає змогу проводити електричні та оптичні сигнали через тіло пацієнта. Пристрій прилаштовується на шкіру пацієнта, система немовби «впорскує» електричний струм до його серця і легень. Таким чином ми можемо знімати такі показники, як серцевий ритм та, так би мовити, «вентиляція легень» (тобто, скільки літрів кисню проходить через них щохвилини) і як це впливає на такий важливий параметр, як артеріальний тиск», – розповідає Хосеп Сола і Карос, головний інженер.

Щоб побудувати такий мініатюрний пристрій, потрібно передусім розробити схему у тривимірному зображенні. Інженер організовує схему таким чином, аби оптимізувати її діяльність – задля досягнення кращих результатів.

Від зображення – до реальності. Цей пристрій настільки маленький, що ним неможливо користуватися звичайним чином, за допомогою рук. Тому інженер використовує мікроскоп, аби збільшити мініатюрні електиричні ланцюги, щоб згодом, за допомогою спеціальних машин помістити електричні ланцюжки на носії.

«Найскладнішим завданням у професійному спорті є моніторинг парметрів організму під час його відновлення. Шляхом багаторазового застосування цієї технології можна відстежити, скільки разів за ніч спортсмен поворухнувся, а також – пульс, частоту дихання і температуру тіла. Всю цю інформацію можна отримати у клініці сну», – розповідає дослідник Александрос Яннакіс.

Серед технологій, створених у Невшателі, одна – та, що стосується вимірювання кров’яного тиску, проходила тестування тут, в університетському шпиталі Берна. Підвищений тиск часто називають «тихим убивцею», на нього страждає третина населеня Європи, причому більшість із них навіть не знають про це.

Актуальна технологія для цілодобового вимірювання кров’яного тиску змушує пацієнта постійно носити її з собою, навіть уночі, що, звісно, є доволі набридливим для нього: пацієнт не висипається як слід, та й протягом дня його рука залишається заблокованою. Але нова технологія може поліпшити ситуацію.

«Замість традиційної системи ми маємо портативну систему, до якої входять три пристрої: вони дають змогу постійно вимірювати кров’яний тиск. Як бачите, нічого спільного із традиційним вимірюванням», – каже керівник дослідницької групи Стефано Рімолді.

 Copyright © 2014 euronews