Цього року полтавські рослинники поставили до країн Європейського Союзу сільгосппродукції на 51 мільйон доларів (понад 25 відсотків від загального обсягу експорту продукції АПК).

Наше сільське господарство є однією з небагатьох галузей, що вже готова перейти до високих стандартів якості виробництва продуктів харчування. Про це під час розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування повідомила директор департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Олена Адамович.

За її словами, агропромислові підприємства області впродовж року наростили обсяги експорту зернових культур на європейські ринки майже утричі. Умови поглибленої вільної торгівлі з ЄС у перспективі дадуть змогу збільшити частку експорту на європейський ринок машин, обладнання та устаткування із сьогоднішніх 4 відсотків до 10 відсотків, а зменшення імпортних тарифів для цих товарних груп сприятиме якісному оновленню основних фондів підприємств, а отже більшій ефективності та конкурентоспроможності промисловості. Натомість питома вага експорту до Російської Федерації скоротилася із третини до 13,4 відсотка, а до Єврозони збільшилася із 25 до 43 відсотків.

 А тим часом радіють рослинники області ще й тому, що буде з чого пекти в краї гречаники і просяники. У Пол тавській області, як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов, середня врожайність гречки становить 17,3 центнера з гектара, що на 2,8 центнера з гектара більше, ніж торік. Просо дає по 30,2 центнера, або на 5,6 центнера більше порівняно з минулим роком.

Середня врожайність  кукурудзи 48,4 центнера, соняшнику — 24,2 центнера з гектара та сої  — 16,8 центнера.