У рамках обласної програми підтримки місцевого книговидання сумське видавництво «Мрія» видало друком черговий випуск альманаху «Слобожанщина», який підготувала обласна організація Національної спілки письменників. Нинішнє 18-те число щорічника повністю присвячене 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, зокрема його шляхам у сумському краї.

Як зазначено в анотації, уперше за роки існування Сумської області під однією обкладинкою зібрано багатий і розмаїтий матеріал, який розповідає про відомі та малознані сторінки слобожанської Шевченкіани.

Йдеться насамперед про численні історико-краєзнавчі розвідки, що стосуються перебування Тараса Шевченка в Лебединському, Сумському, Конотопському, Кролевецькому районах. Значний інтерес становлять твори Шевченківської тематики та роботи самого Тараса Григоровича — їх зберігають в обласному художньому музеї імені Н. Онацького.

Окремими розділами представлено «Поетичну Шевченкіану», де надруковано вірші поетів і репродукції картин професійних майстрів пензля Сумщини. Приємний фінансовий штрих до видання — можливість надрукувати додатковий наклад завдяки спонсорській підтримці депутата Сумської міської ради Алли Ярової.

Як і в попередні роки, основну частину тиражу буде безкоштовно передано бібліотекам області.