Під час брифінгу, організованого управлінням комунікацій та преси Міністерства оборони, військові чиновники відомства визнали, що нарікань щодо матеріального й фінансового забезпечення військовослужбовців вистачає. Так, начальник Управління організаційного спеціального забезпечення та тарифікації департаменту фінансів В’ячеслав Салахов зауважив, що останнім часом є чимало зауважень на адресу Збройних сил щодо затримки виплат грошового забезпечення військових. Утім, нині, за його словами, військове відомство фінансовим ресурсом забезпечене повністю. Зокрема профінансовано виплати для грошового забезпечення військовослужбовців, а також інших винагород, передбачених для учасників виконання АТО. Військовий пояснив, що фінансування здійснюється щомісячно згідно із заявками, які надаються командирами військових частин.

— Проблеми є із своєчасністю, із доведенням до військовослужбовців належних видів грошового забезпечення, — поінформував В’ячеслав Салахов. — Таке трапляється через прорахунки в організації обліку особового складу. Через це командири військових частин і начальники фінансових служб не можуть здійснити вчасні нарахування та виплату грошового забезпечення. За наказом міністра оборони створено робочі групи, завдання яких — контроль та вивчення ситуації на місцях.

Як результат, станом на 12 травня військовослужбовцям виплачено усі належні кошти. Зокрема й винагорода за участь в АТО солдатам за березень. У перших числах травня вирішено питання щодо 26-ї аеромобільної бригади, де були труднощі із зарахуванням коштів на банківські картки.

З метою заохочення бійців на сході держави Кабмін ухвалив постанову «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій» № 24 від 31 січня 2015 року, яка набрала чинності з 3 лютого. За інформацією військового, станом на 13 травня таку винагороду за знищену техніку противника (212 одиниць) отримали 27 військовослужбовців на суму 304 500 гривень. Ще 237 500 гривень виплатять у травні.

Оскільки існує певний порядок оформлення підтверджуючих документів на знищену техніку, який передбачає наявність бойового донесення, рапортів, даних фото- та відеофіксації, доповідей суміжників, виникає часове відтермінування. Також перепоною в оформленні фінансової винагороди стає неможливість відео- та фотофіксування під час запеклого бою. У такому випадку процес оформлення дещо затягується.

Марина ВОЛОШИН
для «Урядового кур’єра»