На Волині відбувся VIII Всеукраїнський зліт  шкільних лісництв. У краї лісів і озер своєрідний іспит на знання лісу і природи разом зі своїми старшими колегами витримала понад сотня юних природолюбів із 19 областей країни. Впродовж чотирьох діб вони не лише звітували про те, чим живуть шкільні лісництва, демонстрували рівень своїх знань, а й ознайомлювалися з пам’ятками поліського краю. А зорганізували їх, зокрема, Волинська облдержадміністрація, обласні управління лісового та мисливського господарства, Національний еколого-натуралістичний центр.

Гран-прі зльоту в напруженій боротьбі виграла команда Пліщинського шкільного лісництва, яким опікується державне підприємство «Шепетівське лісове господарство».

За створеним тут майже десять років тому «не дорослим» підрозділом шепетівці закріпили майже сотню гектарів лісу, семигектарне заповідне урочище та двогектарний шкільний дендропарк. Десятки старшокласників не тільки активно працюють у них, а й допомогли прокласти екологічну стежку «У барвистім дивосвіті», вивчають ∂рунти, рослинну та тваринну палітри своєї малої батьківщини. А ще — охоче досліджують заповідне урочище «Адамове займисько», де зростає два десятки червонокнижних рослин, співпрацюють із Національним ботанічним садом ім. М. Гришка, Національним лісотехнічним університетом.

Про рівень підготовки потенційних кадрів тут красномовно свідчить той факт, що кілька років тому наукова робота юних шепетівських лісівників «Біологічні особливості і якісні характеристики клена-явора форми «пташине гніздо», сформованої на кордоні ареалу в Україні» виборола почесне третє місце на міжнародному конкурсі.

— Усього на території нашого лісгоспу діють шість шкільних лісництв, — повідомив директор ДП «Шепетівське лісове господарство» Володимир Сасюк. — Кожному із них постійно приділяємо увагу. Адже тут — ті, хто прийде на зміну нам, нинішнім лісівникам.

Перше місце на зльоті посіли господарі — вихованці шкільного лісництва, яке працює у Скулинській ЗОШ Ковельського району за активної підтримки однойменного «дорослого» лісництва.

— Того самого, до речі, що впродовж багатьох років опікується заповідним урочищем «Нечимне», яке надихнуло нашу геніальну поетесу Лесю Українку на створення безсмертної драми-феєрії «Лісова пісня», — підказав гостям начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик.

Поспілкувалися юні природолюби, які нині, як і лісові сіянці, тягнуться до сонця і кожного доброго слова дорослих, і з найголовнішим лісовим генералом.

— Ви — наша надія! Багатьох випускників шкільних лісництв незабаром ми побачимо у наших навчальних закладах. І це — найкращий показник того, що нині ведеться правильна профорієнтаційна робота, — зазначив голова Державного агентства лісових ресурсів Валерій Черняков, який теж узяв участь у зльоті. — І це дуже добре. Бо поліпшення якості професійної підготовки кадрів, які мають ростити ліси майбутнього, нині ми вважаємо одним із пріоритетів.