З парламентської трибуни Віталій Ярема заявив, що в Україні досі діє практика застосування старих корупційних схем, однак вже новими «виконавцями». Найрезонанснішими, за його словами, є кримінальні справи «Укрнафти» (збитки 640 мільйонів гривень), «Укрінтеренерго» та «Центренерго» (загалом 386 мільйонів гривень), «Енергоатому» (розкрадання держмайна на майже 166 мільйонів гривень), «Укртрансгазу» (витрати на суму 650 мільйонів гривень).

«На трьох із шести залізницях прокуратура викрила злочини щодо незаконного придбання товарів за завищеними цінами. Сума завданих збитків сягає сотні мільйонів гривень», — повідомив посадовець.

Генпрокуратура вже направила в Міжнародний кримінальний суд (Гаага, Нідерланди) докази злочинів проти людяності на сході країни. Компетентним органам з понад 20 держав надіслано сотню клопотань про міжнародну правову допомогу, а до країн ЄС спрямовано матеріали про скоєння злочинів колишніми високопосадовцями нашої держави.

 «На підставі цього до 22 таких осіб застосовано обмежувальні санкції. У США, країнах ЄС і Швейцарії заблоковано рахунки на сотні мільйонів доларів, євро та франків», — сказав посадовець.

За фактами убивств майданівців та насильницьких дій стосовно них спрямовано до суду 8 обвинувальних актів. Про підозру в скоєнні злочинів поінформовано понад 100 осіб. З них чи не головними організаторами та членами злочинного угруповання є: екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр-міністр Микола Азаров, колишній перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його заступник Віктор Ратушняк.

Із проханням їх екстрадувати на територію України Генеральний прокурор звернувся до російського колеги Юрія Чайки. За його словами, тих, хто переховується у Росії, вдалося притягти, однак не фізично, до кримінальної відповідальності лише після ухвалення Верховною Радою законів про заочне кримінальне провадження і заочне засудження.

За даними Віталія Яреми, під час придушення мирних акцій на Майдані постраждали 2,5 тисячі осіб, з яких 104 загинули, 1200 зазнали травм, зокрема 185 — з вогнепальної зброї, решта 1000 осіб — інших тілесних ушкоджень. 134 незаконно позбавили волі за участь у мирний акціях протесту.

Загальна кількість кримінальних проваджень щодо посадовців, зокрема найвищого рангу, становить близько 2,5 тисячі, — наголосив він. — Розслідується близько 1000 кримінальних проваджень лише щодо злочинів проти Майдану, 250 — щодо навмисних убивств та замахів на вбивства, а понад 500 — перевищення влади та службових повноважень».

У виступі Генпрокурора також ішлося про те, що за позовами ГПУ державі повернуто 500 гектарів земель вартістю мільярд гривень, розграбованих екс-президентом та його поплічниками. Припинено незаконне користування 15 тисячами гектарів мисливських угідь «Укрмістобудпроекту», який пов’язували з колишнім генпрокурорм Віктором Пшонкою.