Які тільки схеми не вигадують спритники, щоб якомога більше заробити і якомога менше заплатити податків під час  торговельних операцій. Недавно фахівці Головного управління Міндоходів у Сумській області викрили незаконну оборудку, до якої вдалися службові особи одного із сумських підприємств.

За повідомленням прес-служби відомства, впродовж останніх двох років ця виробнича структура активізувала зовнішньоекономічну діяльність. Причому експортувала не типову для основного виду діяльності продукцію до країн СНД — насосне обладнання, посуд, тканини тощо.

Але всі вони були не місцевого виробництва, а буцімто їх закуповували у більш як десятка партнерів — постачальників Донецької, Харківської, Херсонської й Тернопільської областей і реалізували за нульовою ставкою ПДВ. При цьому витрати з урахуванням самого ПДВ і послуг комісії перевищили обсяги реалізації. Іншими словами, щоб ухилитися від оподаткування, сумські експортери в документах вказували на збитковість такого бізнесу, що не могло не викликати уваги правоохоронців. Тим паче, що експортовану продукцію відправляли не із Сум, а безпосередньо зі складів партнерів.

Розплутавши «збитковий» бізнес, фахівці встановили, що до бюджету не надійшло 5,7 мільйона гривень ПДВ. Щоб оцінити юридичну і правову відповідальність службових осіб підприємства, слідче управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Сумській області розпочало досудове розслідування за ст. 212 ч. 3 Кримінального кодексу — ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.