«За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ!» — це не лише рефрен відомої пісні Українських січових стрільців, це суть їхнього життя, їхньої кривавої боротьби з ворогом. Сто років тому на теренах західної України вони створили перший добровольчий легіон, аби зі зброєю в руках боронити рідну землю, принести їй довгоочікувану волю. В їхній історії була і переможна Маківка, і Лисоня — гора неподалік Бережан на Тернопіллі, де під час тривалих боїв у серпні-вересні 1916 року полягли чи зазнали поранень, полону понад 1300 українських стрільців. Через рік після того влада поставила тут хрест пам’яті з написом німецькою мовою (Галичина тоді перебувала під пануванням Австро-Угорської імперії) «Героям Лисоні — вдячна Батьківщина».

Нині ці слова Тернопільська міська організація Спілки української молоді в Україні винесла у назву виставки широкоформатних світлин січових стрільців, яку організувала просто неба в середмісті Тернополя. Експозиція починається від пам’ятника Іванові Франку, бо письменник був почесним усусівцем, а в лавах добровольчого легіону боровся його син Петро.

Перехожі зупиняються, щоб оглянути світлини Українських січових стрільців, більше дізнатися про героїв добровольчого легіону сторічної давності. Фото автора

Куратор виставки Святослав Липовецький розповідає, що експозиція — це і вшанування, і знак того, що Батьківщина та громадськість пишаються патріотичним рухом, подвигом. Тернопільська міськрада допомогла активістам придбати триноги, аби виставити на огляд жителів і гостей міста портрети січових стрільців. Експонують тут таких 35 широкоформатних фотографій. Кожен знімок супроводжує інформаційна довідка, з якої можна дізнатися про долю стрільця. Скульптор Михайло Гаврилко народився на Полтавщині, в УСС командував чотою (ротою), в Армії УНР отримав звання хорунжого. Більшовики спалили його в топці паротяга. Трагічною виявилася й доля Софії Галечко — першої жінки-офіцера січовиків. Духівником стрільців був отець Микола Їжак, а коли 1918 року створили Українську Галицьку армію, став її головним капеланом. В експозиції можна побачити портрети відомих діячів культури та мистецтва: маляра-живописця Осипа Курилася, композитора Михайла Гайворонського, письменника, журналіста Осипа Назарука. Є й світлина генерального обозного, героя багатьох стрілецьких усмішок Івана Цяпки.

Першу виставку світлин січових стрільців «Обличчя звитяги» організували 2011-го в Тернополі. Упродовж трьох років її демонстрували у райцентрах Івано-Франківської області. Цьогоріч облаштували експозицію просто неба в Тернополі, потім її повезуть до села Зашків на Львівщині, де народився Євген Коновалець — полковник корпусу січових стрільців, перший голова ОУН.