Володимир МІЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Процес банкрутства ПАТ «Сумихімпром», майже 100% акцій якого належать державі, може створити серйозні проблеми для продовольчої безпеки України. Сам процес банкрутства контролють структури бізнесмена Дмитра Фірташа за мовчазного потурання окремих держчиновників.

«Ніякого розслідування грубо протиправних дій щодо «Сумихімпром» не ведуть. Адже це єдине в Україні підприємство, що виробляє фосфорні добрива, без яких неможливо одержувати високі врожаї продовольчих культур. Інакше кажучи, робота «Сумихімпром» впливає на продовольчу безпеку України. І збереження цього підприємства, уникнення його банкрутства і ліквідації належить до компетенції РНБО України, – зазначає член-кореспондент Національної академії наук України міністр промисловості (у 1995-1997 роках) Валерій Мазур, слова якого цитує «РБК- Україна».

Члени громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України неодноразово звертали увагу владних структур на факти навмисного доведення до банкрутства ПАТ «Сумихімпром», здійсненого особами, пов'язаними з Дмитром Фірташем. За словами експертів, йому повністю підконтрольні комітет кредиторів «Сумихімпром», керуючий санацією підприємства Ігор Лазакович та розпорядник майна підприємства Роман Марченко. А відсутність затвердженого плану санації «Сумихімпром», на думку фахівців титанової галузі, створює передумови для ліквідації найбільшого виробника титанової сировини і фосфатних добрив за потурання держчиновників.

«У разі ліквідації «Сумихімпром» вітчизняні сільгоспвиробники можуть зіткнутися з тим, що фосфатні добрива доведеться купувати за кордоном. В умовах стрімкої девальвації гривні це підвищать собівартість виробленої в Україні аграрної продукції і знизить її конкурентоспроможність та обсяги виробництва. Внаслідок цього відбуватиметься подальша девальвація гривні та зменшення надходжень валюти від експорту агропродукції. Тому «Сумихімпром» стратегічно важливий для продовольчої безпеки України, якій може бути завдано непоправної шкоди у разі ліквідації цього стратегічного підприємства», – вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

Для запобігання ліквідації ПАТ «Сумихімпром» державні органи повинні вжити негайних заходів.

«Ці дії мають бути спрямовані насамперед на зміну комітету кредиторів, який спочатку був створений виключно з компаній Дмитра Фірташа. Інакше в найближчій перспективі на «Сумихімпром» може очікувати ліквідація», – упевнений Валерій Мазур.