Незаконна анексія Криму та ситуація, що склалася на окупованому півострові, рівнозначні міжнародному збройному конфлікту між Україною та Росією. Такого висновку дійшов прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі Фату Бенсуда в своєму щорічному звіті попереднього розслідування, опублікованому в середині листопада.

У документі зазначено, що цей міжнародний збройний конфлікт розпочався 26 лютого, коли Росія «залучила особовий склад своїх збройних сил для здобуття контролю над частинами території України без згоди уряду України». «Право міжнародних збройних конфліктів можна застосувати до цієї ситуації й після 18 березня 2014 року (тобто після проведення так званого референдуму про приєднання Криму до Росії) тією мірою, якою події на території Криму і Севастополя будуть рівнозначні стану окупації, що триває», — вважає прокурор Гаазького трибуналу.

У звіті МКС знайшлося місце й утискам кримських татар з боку окупантів. Фото з сайту radiosvoboda.org

У звіті також наголошено, що встановлювати факт початкової інтервенції, яка призвела до окупації, не потрібно. Відповідно до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду, збройний конфлікт може бути міжнародним за своєю суттю за умови, якщо одна чи більше держав частково чи цілковито окуповують територію іншої держави.

У звіті згадано, повідомляє УНІАН, і про утиски кримських татар окупаційною владою на території анексованого Криму. «Через застосування російського законодавства на території Криму представники кримських татар та інші жителі Криму, які є мусульманами, згідно з повідомленнями, зазнавали утисків чи залякувань, зокрема заборони на в’їзд на територію Криму, обшуків домівок, обмеження свободи слова, зборів і створення асоціацій».

Наразі Міжнародний кримінальний суд вирішив продовжити збір доказів із цього питання вже наступного року.

Україна 8 вересня 2015 року подала заяву відповідно до статті 12(3) Римського статуту щодо злочинів проти людяності та військових злочинів, скоєних вищими посадовими особами Російської Федерації і керівниками терористичних організацій ДНР/ЛНР, що призвело до надзвичайно важких наслідків, зокрема масових убивств українських громадян. Але для того, щоб механізми МКС діяли в Україні, Київ повинен ратифікувати Римський статут. Проте Україна досі не ратифікувала цей документ. Хоча у 2015 році Верховна Рада визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, що дає право слідчим цієї організації працювати з українським файлом.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»