Миколаївський бронетанковий завод передав військовому командуванню 79-ї окремої аеромобільної бригади першу броньовану медичну машину. «Швидка» БММ-70 — колісна, броньована, плаваюча медична машина, розроблена ДП «Миколаївський бронетанковий завод» на основі БТР-70. Призначена вона для обслуговування і транспортування важкопоранених з майже недоступних районів, зон аварій, стихійних лих і бойових дій.

Характеризується новинка тим, що обладнана силовою установкою з двох бензинових двигунів. Запас ходу — 400 кілометрів. Передбачено встановлення системи кондиціювання повітря. Екіпаж машини — водій, лікар, санітар. Важлива особливість — медична машина одночасно може взяти на борт чотирьох важкопоранених на ношах та п’ятьох легкопоранених сидячих, при цьому медичний персонал може надавати їм допомогу. Завантаження бійців здійснюють за допомогою завантажувально-розвантажувального пристрою, який розміщено над машинним відділенням.

За словами начальника медичної служби 79-ї аеромобільної бригади Володимира Шленськового, аналогів такої машини немає не тільки в Україні, а й у світі. Військовий лікар переконаний, що завдяки БММ-70 вдасться врятувати життя військовослужбовцям в зоні АТО та захистити медичний персонал і поранених під час транспортування. «Ми вимушені були перевозити поранених на БТРі, який не пристосований для цього, — зазначив Володимир Вікторович. — А броньована медична машина оснащена всім найнеобхіднішим обладнанням. У ній навіть можна проводити нескладні операції».

Безцінний подарунок, який врятує не одне життя десантника. Фото УНIAН

Невипадково обрали й назву новому транспортному засобу. Співробітники заводу, які, звісно, пишаються результатом своєї роботи, пояснили: назва «Святий Миколай» має зберегти життя нашим героїчним десантникам. Т. в. о. директора заводу Олександр Швець розповів, що під час конструювання броньованої машини медичної допомоги врахували поради та рекомендації медичних військових, які брали участь у війнах в Афганістані та Іраку. «Майже місяць необхідно для виробництва такого авто, — продовжує Олександр Михайлович. — Проте є можливість прискорити темпи і виготовити наступну «швидку» в коротші терміни. Для колективу підприємства це справа честі, а «Святий Миколай» став нашим рідним творінням, за яке не соромно». Також керівник підприємства повідомив, що благодійники вже перерахували чотириста тисяч гривень для конструювання нової БММ-70.

Першу ж машину, вартість якої становить 650 тисяч гривень, побудували виключно коштом благодійників. Окремо коштом благодійного фонду закуплено та встановлено медичне обладнання: електрокардіограф, дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легенів тощо.

Прийняв безцінний для десантників подарунок заступник командира 79-ї аеромобільної бригади Іван Савка, який щиро подякував працівникам заводу та всім благодійникам за таке підкріплення. «Повірте, ми

не підведемо, — запевнив полковник. — Зробимо все можливе, щоб обстояти інтереси нашої держави, її територіальну цілісність. Я знаю, що кожен з вас вклав шматочок свого серця заради того, щоб допомогти українським бійцям».