Напередодні Нового року на полицях магазинів з'являється чимало ялинкових іграшок та прикрас. Чого тут тільки немає: яскраві скляні кульки різних розмірів, пластмасові фігурки, кульки, обтягнуті тканиною, різнокольоровий дощик, блискучі ялинкові банти і гірлянди. Як серед такого різноманіття не розгубитися і правильно обрати новорічні ялинкові іграшки і прикраси?

Ялинкові іграшки

Скляні ялинкові іграшки мають одну ваду — вони легко б’ються. Ненароком їх можуть розбити малі діти чи домашні тварини. Тож краще обрати пластикові іграшки. Вони довговічніші, не б'ються, мають меншу вагу, ніж іграшки зі скла, підходять для ялинок будь-яких розмірів. Продавці ялинкових прикрас розповідають, що саме пластмасові іграшки найбільш ходові. Вони недорогі, зручні в користуванні й мають гарну фактуру. Але буває, що недобросовісні виробники економлять на якості пластмасових іграшок і виготовляють їх зі шкідливих для здоров’я матеріалів. При незначному нагріванні з іграшок у повітря виділяють небезпечні для здоров’я речовини.

Радимо купувати пластикові іграшки в супермаркетах або спеціальних іграшкових магазинах. Там на кожну іграшку має бути сертифікат.

Запам’ятайте, що в пластикових іграшках не має бути:

♦ фенолу;

♦ формальдегіду;

♦ нітролавінілу;

♦ стиролу та інших полімерів, шкідливих для здоров’я.

Якщо сертифіката вам не показали, то варто пам’ятати, що безпечний пластик і фарба на іграшках не мають їдкого запаху. Обираючи іграшки, принюхайтесь до виробу. Будьте уважні!

Скляні іграшки виготовляють з безпечного матеріалу. Але скло є скло. Якщо виріб розбився, з іграшки розсипаються скалки, які можуть потрапити в очі, їжу, порізати обличчя чи руки. Якщо ви вирішили придбати саме скляні іграшки, перевірте їхнє покриття — воно має бути цілісним, фарба на іграшці не має облазити. Перевірити якість фарбування можна за допомогою серветки. Легенько потріть нею боки іграшки. Чиста серветка підкаже вам, що покриття якісне, отже і виріб можна купувати.

Глиняні іграшки досить міцні і красиві, в них немає хімії, вони екологічно безпечні, не потребують особливих умов для зберігання. Їх досить скласти у звичайний пакет чи коробку.

Гірлянди

Передусім гірлянда має бути безпечною, а вже потім красивою. Без сертифіката якості гірлянду не купуйте. У сертифікаті вказано про пожежну безпеку виробу. Обираючи гірлянди, зверніть увагу на її електровилку. Вона повинна мати ярлик із технічними характеристиками. Потужність гірлянди не повинна перевищувати 65 Вт. Якщо на упаковці вказано більшу потужність, такий виріб небезпечний — через перегрів гірлянда може спричинити пожежу. Зверніть увагу і на товщину дротів. Вони не повинні бути занадто тонкими, бо можуть порватися і зіпсують роботу гірлянди. 

Світлана ЗАДОРОЖНА
для «Урядового кур'єра»