Умань як об’єкт новорічного (на Рош га-шана) паломництва до могили раббі Нахмана поступово перетворюється в один із центрів єврейського життя України, яке не припиняється цілий рік. Недавно для потреб молодшого покоління «уманських» ізраїльтян, яких уже не назвеш паломниками, відкрито дитячий садок для 16 вихованців. На черзі — відкриття міні-школи — першого класу, в якому навчатимуться семеро дітей. Деякі з них тут і народилися. Уроки вестимуть на івриті. Головний наголос учителі робитимуть на вивченні Тори (іудейського вчення). 

Нині в Умані постійно проживає два десятки ізраїльських сімей і ще стільки ж буває наїздами в періоди між паломництвами. Купують житло поближче до хасидської синагоги й потихеньку розпочинають власний бізнес. Вже є «ізраїльські» посередницькі контори, готелі й навіть диспетчерські таксі. Нещодавно відкрився магазин делікатесів з ізраїльськими продуктами — від хумусу до матбухи.

Представник міжнародного благодійного фонду імені Нахмана Шимон Бускіла переконаний, що їхній навчальний заклад розвиватиметься, адже до Умані їде щораз більше молодих хасидів. Найбільше подобається працівникам фонду факт, що в Україні немає антисемітизму, який нерідко проявляється в інших країнах.