Кілька років тому Україна підтримала ініціативу проведення Національного тижня подружжя. Відтоді в різних регіонах з 15 по 22 травня відбуваються різноманітні цікаві заходи, в яких беруть участь батьки і діти.

«Тиждень подружжя — це рух, який об’єднує всі організації, фонди, державні структури, релігійні громади для проголошення важливості й актуальності сімейних цінностей, — розповідає один з організаторів Фестивалю сім’ї, що пройшов в Ірпені на Київщині, Святослав Грунтковський. — Ми підтримуємо цю ініціативу і також влаштовуємо заходи. В попередні роки це було на центральному майдані міста, але у зв’язку з тим, що до виборів Президента України залишився тиждень, трохи змінили місце».

У межах заходу організатори влаштували зустріч для батьків, чиї діти нездужають (організм не сприймає одного з білків, у результаті — серйозні обмеження в їжі). Для них складено спеціальну програму, після якої більшість учасників змогли приєднатися до розважальної частини.

Основний акцент Фестивалю сім’ї зробили на заохочення татусів брати участь у вихованні дітей. «На 80% цим займається мама. Батько ж докладає мало зусиль. Тому нам дуже хочеться, щоб чоловіки теж ставали ініціаторами сімейного дозвілля», — зазначив Святослав Грунтковський.

З огляду на це основною частиною свята став конкурс у вигляді естафети. В ньому могли взяти участь усі охочі, та змагатися за призи мали право лише сім’ї, що прийшли в повному складі (мама, тато, дитина).

Окрім конкурсу, на фестивалі було багато інших розваг для дітей. Зокрема так званий волейводу — перекидання повітряних кульок на покривалах. На території встановили надувну гірку й батути, на яких малеча могла розважатися досхочу. Після активного відпочинку діти мали змогу пригоститися шматочком великого пирога.

«Ми запрошували громаду нашого міста, роздавали флаєри, розклеювали афіші й поширювали інформацію через соціальні мережі, — розповідає Святослав Грунтковський. — Адже ви знаєте сумну статистику: щонайменше кожен другий шлюб в Україні закінчується розлученням. І, згідно з дослідженнями, головна причина — це непідготовленість молоді до подружнього життя».

На його переконання, бути мамою і татом, чоловіком і дружиною — це наука, яку потрібно опановувати.