Уже цього тижня до порядку денного сесії Верховної Ради включать на розгляд проект Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», нещодавно схвалений урядом. Про це розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

За його словами, ухвалення документа стане ще одним вагомим кроком у реформуванні місцевого самоврядування. Адже нині в країні постала проблема «величезної подрібненості територіальних громад». «Саме вони давно чекають цього закону. Є багато звернень сільських рад, у яких люди просять дати їм на законодавчому рівні механізм об’єднання, через який вони зможуть зробити свої громади дієздатними і матимуть змогу вирішувати питання розвитку своїх територій. Я вдячний за вагому підтримку профільного комітету. Сподіваюся, що парламент так само підтримає цей законопроект. Настане час, і ми покажемо історію спільного успіху вже об’єднаних громад», — сказав віце-прем’єр.

Він пояснив, що проектом закону визначено головні умови об’єднання територіальних громад (ОТГ). Зокрема, щоб об’єднатися, громади повинні бути територіально суміжні між собою. Такі об’єднання можуть формуватися тільки в межах території відповідного регіону. Слід також враховувати історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники при утворенні ОТГ. Їх адміністративним центром може бути визначено населений пункт з найрозвиненішою інфраструктурою і найближчим до географічного центру розташуванням.

«Ми передбачили в законопроекті, що при об’єднанні територіальних громад в жодному разі не може бути допущено зменшення якості послуг населенню. Це також важлива умова об’єднання», — передає слова Володимира Гройсмана його прес-служба.

Окрім цього, механізм реалізації такого законопроекту передбачає ухвалення самого закону, а вже потім — розробку нормативно-правової бази для його втілення у життя, з урахуванням підготовки (за участі місцевих органів влади та громадськості) проекту перспективного плану формування громад, схвалення облрадами та затвердження урядом цього плану. Громади, які вирішили об’єднатися, мають укласти договір про об’єднання між органами місцевого самоврядування. Опісля потрібно буде призначити та провести перші вибори й розпочати діяльність органів місцевого самоврядування новоствореної територіальної громади.

Окремий наголос Володимир Гройсман зробив на добровільності об’єднання громад: «Ми нічого не нав’язуємо громадам, а лише створюємо інструмент, яким вони зможуть користуватися при бажанні стати самодостатніми».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»