Місцева влада твердить, що 2016-й має стати роком медичної еволюції. Вийти на новий рівень у забезпеченні сучасних умов лікування краян мали б завдяки здачі в експлуатацію кількох важливих  медичних об’єктів.

Перший такий крок зробили в березні, відкривши після реконструкції обласний перинатальний центр «Мати та дитина», розрахований на майже три тисячі пологів на рік. До осені мають здати в експлуатацію інфекційне відділення лікарні швидкої допомоги. Цьому підрозділу вже понад півстоліття, але ремонтували його ще двадцять років тому. Хоч заклад належить до комунальної власності, проте область фінансово допомагає в його оновленні. Це єдине місце, де надають медичні послуги з лікування інфекційних захворювань. Працює тут і відповідна кафедра Тернопільського  державного медуніверситету імені Івана Горбачевського. Реконструюють відділення за європейськими вимогами. Зокрема передбачили бокс з окремим входом для хворих на рідкісний грип та атипову пневмонію. В медпідрозділі облаштують окремі палати-бокси для лікування дорослих і дітей.

Не оминули увагою і створення обласного кардіологічного центру на базі Тернопільської університетської лікарні, де надаватимуть спеціалізовану допомогу високого рівня пацієнтам із серцево-судинними недугами. Задля цього надали понад 20 мільйонів гривень. На придбання сучасного медобладнання спрямують ще 14,5 мільйона гривень. Стажуватимуться медики в одній із польських клінік серцевої хірургії. Голова облдержадміністрації Степан Барна сподівається, що цьогоріч у краї пересаджуватимуть серцевий клапан, оперуватимуть на відкритому серці, встановлюватимуть стенти. В університетській лікарні триває реконструкція радіологічного корпусу з надбудовою для розміщення лабораторного комплексу й централізованої стерилізації.