До 10-ї години ранку 27 червня триватиме тимчасове припинення вогню з обох сторін — така попередня домовленість стала головним результатом тристоронніх консультацій, що відбулися у понеділок увечері в Донецьку. У непростих перемовинах взяли учать представники України, Російської Федерації, ОБСЄ та лідери самопроголошених Донецької народної республіки та Луганської народної республіки.

«ОБСЄ готова сприяти такому процесу, проте для цього потрібна головна умова — щоб була надійно гарантована безпека моніторингу», — наголосила представник голови організації Хайді Тальявіні. Те ж саме заявив і прем’єр-міністр так званої ДНР Олександр Бородай, покладаючи сподівання на представників Росії та ОБСЄ, які беруться організувати моніторинг за дотриманням тимчасового перемир’я. За його словами, під час припинення бойових дій учасники діалогу спробують знайти можливість домовитися та розпочати консультації щодо переговорів про мирне врегулювання ситуації на сході України.

«Нарешті вдалося вирішити одне з головних питань — припинити воєнні дії з обох боків, — зазначив колишній глава держави Леонід Кучма, який за дорученням Президента України Петра Порошенка взяв участь у перемовинах. — Якщо обидві сторони дотримуватимуться цього, будемо сподіватися, що розпочнеться нормальний мирний процес».

Про великі надії на можливість врегулювання ситуації від початку діалогу повідомив і Повноважний посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов. «Ми очікуємо, що позицію Донецька й Луганська буде додатково переглянуто, — каже він. — Принаймні, вони заявляють про свою готовність продовжити консультації для вирішення двох проблем. Перша — це досягнення стійкого перемир’я та відмова від поновлення бойових дій. Друга — запуск інклюзивного переговорного процесу».

Початку діалогу та перемир’я, безумовно, вже зачекалися жителі Донеччини та Луганщини. Проте, на жаль, не всі — біля входу до приміщення Донецької облдержадміністрації (нині це «Будинок уряду ДНР»), де відбувалася зустріч, гостей із Києва зустрічав пікет агресивних донеччан аж ніяк не хлібом із сіллю. Єдине втішає, що цих людей було небагато. Та дуже прикро, що й після закінчення перемовин, під час яких обидві сторони ратувати нехай за тимчасовий, але мир, знову лунали постріли: надійшли вже звичні повідомлення про обстріл українських блокпостів біля Красного Лиману та Слов’янська (до речі, на зустрічі обговорювали можливість провести наступні перемовини саме в цьому найбільш потерпілому від бойових дій місті). Сподіватимемося, що це останній відгомін збройного протистояння!