Віце-прем’єр-міністр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул провів засідання Державної комісії щодо оперативного реагування на надзвичайні ситуації в осінньо-зимовий період. Відкриваючи захід, він застеріг: «Запобігти завжди легше, ніж ліквідовувати! Тому вся комунальна техніка повинна працювати, щойно почнуться опади. А техніка Держслужби з надзвичайних ситуацій має передислокуватися у найнебезпечніші регіони. Усі служби мають оперативно отримувати прогнози Гідрометцентру. У разі погіршення погодних умов кожен керівник зобов’язаний через засоби масової інформації оперативно повідомляти населення про поточну ситуацію».

За його словами, дії комунальних та автодорожніх служб, рятувальників, ДАІ координують штаби на чолі з головами відповідних районів, міст та областей. Тож результат роботи залежить від персональної відповідальності керівників регіонів.

У ході заходу перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Данилюк доповів Олександрові Вілкулу, що для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації в зимовий період сформовано міжвідомче угруповання сил у складі 40 тисяч 600 осіб та понад 11,5 тисячі одиниць спецтехніки. До його складу входять працівники ДСНС, Збройних сил, внутрішніх військ МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону.

«Цього року вперше, за завданням уряду, заздалегідь складено базу і укладено угоди з підприємствами щодо залучення техніки на випадок надзвичайних ситуацій у зимовий період. У разі виникнення складних погодних умов додатково залучатимуть 4,5 тисячі одиниць техніки. Місцеві органи влади мають наперед напрацювати з цими підприємствами алгоритм роботи», — висловив позицію віце-прем’єр.

А перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук розповів, що для роботи взимку підготовлено 6,5 тисячі одиниць снігоприбиральної техніки (100% запланованого). Нині завершується процес придбання посипного матеріалу (закуплено 96% потреби). До кінця жовтня цю роботу завершать.

«Місцева влада має врахувати досвід минулої зими, оперативно реагувати на погіршення погодних умов та працювати на випередження. У разі виникнення надзвичайних ситуацій у комунальному секторі діяти скоординовано та ефективно», — передає слова віце-прем’єра його прес-служба.

За завданням Олександра Вілкула в Києві та всіх регіонах країни в жовтні проведуть спільні навчання ДСНС, Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та комунальних служб. Планується напрацювати алгоритми взаємодії з ДАІ, автодорожніми службами та волонтерами.

Окрім цього, у кожному регіоні створять плани реагування у разі виникнення в осінньо-зимовий період надзвичайних ситуацій на об’єктах життєзабезпечення; аварій у системах електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; порушення автомобільного руху на дорогах державного та обласного значення, транспортного сполучення з населеними пунктами та роботи в них комунального транспорту. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»