Уперше в Україні їх виконають корифеї музичного мистецтва: володар титулу «Золота флейта України» соліст Національної філармонії Юрій Шутко та найвідоміший український піаніст Юрій Кот. Свій концерт митці присвятили  330-річчю з дня народження  великого композитора. А перед його початком демонструватимуть копію власноруч написаних Й. С. Бахом нот цих творів.

Творча спадщина Й. С. Баха — ораторії, меси, духовні, світські кантати, оркестрові та інструментальні твори — вражає широтою й багатогранністю. Вершина його камерної музики — флейтові сонати, які композитор написав у розквіті творчості. Вони різноманітні за формою та характером музичних образів. У цих творах Й. С. Бах не лише підтримав попередню еволюцію флейти, а й  значною мірою визначив її подальший шлях — форму, технічні можливості та звучання.

— На сьогодні це найскладніший флейтовий репертуар, який вимагає від музиканта філософського осмислення та філігранної техніки виконання, — зазначає флейтист Юрій Шутко. — Тому окремі з цих сонат — обов’язкові твори на всіх престижних конкурсах флейтистів. За їхнім виконанням одразу можна визначити рівень майстерності та зрілості виконавця. Оскільки витонченість бахівських мелодій, особливо у ліричних частинах сонат, точність фразування, передача настроїв та барв звучання — індикатор смаку та почуттям стилю флейтиста. До цього можу лише додати: вже понад тридцять років граю музику Й. С. Баха і тільки зараз, перегравши весь флейтовий репертуар, наважився виконати флейтовий цикл із шести сонат.

Піаніст Юрій Кот вражений красою та витонченістю музики фортепіанної партії флейтових сонат.

— Щоразу, виконуючи їх, відкриваю для себе щось нове, адже мелодика Баха настільки багатогранна, що її неможливо до кінця осягнути. Вона потребує від виконавця надзвичайної концентрації уваги, — зауважує він. — Ніде більше не зустрічав у творах Баха таких несказанно-прекрасних мелодій повільних частин. Вони неймовірно чуттєві та світлі.

Багата палітра нюансів, чистий прозорий звук, яким славиться звучання золотої флейти Юрія Шутка, здатні тонко і вишукано передати всю красу звучання бахівської мелодики й зачарувати найвибагливішого слухача. На сьогодні це єдиний музикант в Україні, який, граючи на унікальній золотій флейті, удостоєний честі бути обличчям її виробника — японської фірми, що спеціалізується на виготовленні концертних інструментів для славнозвісних флейтистів. Його концерти — справжня подія у музичному житті країни.

Концерт відбудеться в Національній філармонії 22 листопада.

Олександра ТИМОЩУК
для «Урядового кур’єра»