Щоб абітурієнти з анексованого Криму здобували українську освіту, Міністерство освіти і науки разом з громадською організацією «Фонд «Відкрита політика» цьогоріч забезпечили нові можливості. Як повідомляють у МОН, молодь півострова упродовж навчального року мала змогу екстерном закінчувати українські школи й отримувати документ державного зразка. Потім вона брала участь в ЗНО, а під час вступної кампанії може подавати документи до будь-якого вишу України.

Водночас профільне відомство запровадило для таких абітурієнтів спрощену процедуру. Це зазначено у відповідному наказі, в якому затверджено порядок вступу для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях. З цією метою створюють освітні центри «Крим-Україна». Вони розпочнуть працювати в липні на базі визначених університетів у столиці, Львові, Миколаєві, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, Херсоні. Цим вишам міністерство надасть квоти для зарахування абітурієнтів з окупованих територій «для здобуття вищої освіти на конкурсних засадах коштом державного бюджету».

Такі центри співпрацюватимуть з певними школами в цих областях і сприятимуть проведенню річного оцінювання та ДПА з української мови та історії України, допомагатимуть замовляти й видавати документи державного зразка про базову або повну загальну середню освіту. Водночас активісти запевняють, що для цього кримчанам навіть не потрібен український паспорт чи, скажімо, ідентифікаційний код. Слід приїхати зі свідоцтвом про народження на територію нашої країни до одного з освітніх центрів «Крим-Україна». За словами генерального директора ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірини Жданової, упродовж трьох місяців випускник з окупованої території зможе отримати український паспорт та ідентифікаційний код — саме ці документи згодом знадобляться майбутнім студентам для отримання стипендії.

Водночас центри сприятимуть поселенню в гуртожитки вишів дітей під час проходження річного оцінювання, ДПА та вступних іспитів. За необхідності надаватимуть рекомендації для вступу до вишу або відмовлятимуть у її наданні.

Також активісти з громадської організації разом з МОН розробили інформаційний відеоролик, де у доступній формі кожен абітурієнт із Криму може зрозуміти всі можливості вступу до українських університетів. А до іспитів допоможуть підготуватися спеціально розроблені безкоштовні онлайн-уроки з української мови й літератури.