На Дніпропетровщині урочисто відкрили друге модульне транзитне містечко для вимушених переселенців — у Кривому Розі. Воно розраховане на розміщення 424 осіб. Заявки на заселення вже подали 103 родини — 270 людей. Містечко призначене для короткострокового проживання, щоб надати час людям знайти постійне житло. Договір на заселення спочатку укладатимуть на місяць, а потім у разі потреби подовжуватимуть.

«Тисячі жителів Донеччини і Луганщини змушені покинути домівки, де вони народилися і жили. Ми впевнені, для них Кривий Ріг стане другим домом — привітним та теплим», — зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Борис Трейгерман.

Усього на Дніпропетровщині заплановано п’ять модульних містечок для переселенців (у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді) у межах партнерства з Німеччиною, зокрема з Німецьким товариством міжнародної співпраці GIZ.

До речі, першим у регіоні модульне містечко відкрили в Павлограді. Туди вже заселилася перша сотня мешканців.

На урочисте відкриття містечка приїздила делегація з Німеччини на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом ФРН в Україні Крістофом Вайлем. Заступник голови — керівник апарату Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан повідомляв, що комунальні послуги у цих містечках будуть частково дотаційними з бюджету області. «Розраховуємо, що сім’я, яка житиме у будиночку, платитиме за послуги до 500 гривень на місяць», — зазначив він.

Модульні оселі мають усі вигоди, укомплектовані ліжками, шафами, матрацами, постільною білизною, столами та стільцями, кухонним посудом та столовими приборами, холодильниками тощо.

ДОВІДКА «УК»

Від уряду Німеччини на Дніпропетровщину надійшов 961 модуль. Уже змонтовано 47 10-модульних будинків, 13 — 27-модульних, 4 — 28-модульних та 10 адміністративно-господарчих будинків. Вони розраховані на заселення 2456 переселенців.