Третій четвер травня — всеукраїнське свято, покликане зберегти споконвічні народні традиції творення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято самобутнє і самодостатнє, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Цього дня кожен українець, який відчуває належність до свого народу, одягає вишиванку і виходить у ній на роботу.

Учениці першого курсу відділу хореографії Волинського державного училища культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського (хореограф О. Моісєєнко) в межах показу одягу «Волинська мода: традиції і сучасність» представили глядачам колекцію традиційного вбрання волинян та поліщуків з фондів Волинського краєзнавчого музею. На юних красунях створені століття тому сорочки буденні та святкові, безрукавки, спідниці, пояси, головні убори тощо нагадали про невмирущу традицію творення самобутнього  з допомогою голки та кольорових ниток.

Нині навіть не віриться, що кожну з цих суконь створено століття тому. Фото автора

А у другій частині дійства було представлено колекцію сучасного вбрання з елементами традиційного декорування «Волинські мотиви», створено майстрами і учнями виробничого навчання швейного відділення Волинського технікуму Національного університету харчових технологій. Власну колекцію продемонструють також учні дизайн-студії Луцького центру професійно-технічної освіти (керівник Н. Градицька). Оплесками глядачі зустріли і дитячі вишиванки, які  представив хореографічний колектив «Сузір’я»  Луцької загальноосвітньої школи І—III ступенів №15.

Поліпшило настрій і музичне вітання від учнів Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена.

— Цим заходом ми ще раз нагадали про нерозривний зв’язок поколінь, необхідність дбайливо ставитися до всього, що створено народом, — прокоментував побачене директор музею заслужений працівник культури України Анатолій Силюк. — Адже  саме в історії та культурі народу, спадкоємності поколінь — витоки патріотизму, який нині так потрібен усім українцям.