Поки в будинку на вулиці Личаківській, 22, тривали ремонтні роботи, мешканці не раз цікавилися у майстрів, який заклад запрацює по сусідству з ними на місці колишнього продуктового магазину. Зачувши у відповідь, що буде книгарня, мало хто вірив, радше іронізували, бо на магістральній Личаківській, та ще й неподалік центру, перші поверхи займають або кафе - ресторани, або банки. Бо якщо конкуренції не витримала продуктова крамниця, то хіба виживе книжковий магазин? Тому на відкриття українськомовної книгарні імені Маркіяна Шашкевича зійшлася така кількість охочих все на власні очі побачити, що й не всі місцеві письменники та еліта і столичні літератори змогли до чималої крамниці площею у понад 75 метрів квадратних потрапити. А що книгарня виживе у непростому конкурентному середовищі, не сумнівається ані голова Асоціації видавців і книгорозповсю?джувачів Львівщини Михайло Ватуляк, який і був ініціатором створення книгарні, ані в міській раді, яка погодилась надати приміщення в оренду на десять років за символічну плату — 1 гривню на рік! Визначальним аргументом став досвід роботи аналогічної крамниці української книги імені Богдана-Ігоря Антонича, що функціонує кілька років на вулиці Степана Бандери, 33. Прибутки орендарям приносить невисокі, зате у духовному вимірі її місія  неоціненна. Не зашкалюватимуть ціни на українськомовну книжкову продукцію і у цій книгарні, запевнив пан Ватуляк. Торговельна надбавка не перевищуватиме 10—15 % на відміну від книжкових супермаркетів, де вартість продукції нерідко втричі вища за ціну виробника, а вибирати  шанувальникам друкованого слова є з чого — на полицях представлено близько 8 тисяч книжок. І саме до цього осередку духовності надходитимуть книжкові новинки з багатьох видавництв України, на полицях крамниці з’являтимуться переклади світових бестселерів.

Утім, українськомовна книгарня у Львові — не просто торговельний заклад, вона слугуватиме одночасно й арт-галереєю, в якій експонуватимуть виставки картин та роботи фотомайстрів. І, звісно, у залах магазину відбуватимуться діалоги письменників і читачів. Поява на літературній мапі давнього міста нових осередків просвітництва свідчить про ренесанс духовності. В цьому Львів, за словами гостей з Києва, де ситуація протилежна, може дати фору чи не всій країні.

— Відновлення  свого часу закритих книгарень,    наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, — лише початок процесу. В місті має бути багато українських книгарень з  розумними книжками, щоб наші діти добре знали мову, вивчали свою літературу, світову літературу у перекладі  українською.