Це п’ять з десяти потрібних вакцин: проти гепатиту В, кору, краснухи й свинки та проти поліомієліту, аби почати щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною. Про це розповів на прес-конференції головний дитячий імунолог столиці Федір Лапій. Крім того, фахівці сподіваються, що найближчим часом надійде протитуберкульозна вакцина БЦЖ, а в липні — проти коклюшу, дифтерії та правця.

Нині, за словами інфекціоніста, виконавчого директора ГО «Імунний щит нації» Наталії Винник, згідно з даними на 2015 рік, рівень щеплення дітей до одного року коливається від 25,4 до 63,8%. За таких показників можна говорити лише про індивідуальний захист, а не про загальний (популяційний) імунітет українців. «Найприкріше те, що на першому році життя від коклюшу, дифтерії та правця щеплено тільки 26,5%. Тобто лише третина дітей до року захищена від цих небезпечних захворювань», — наголосила вона, додавши, що серед причин такої ситуації — періодичний брак належної кількості вакцин для проведення планової імуновакцинації, недовіра батьків до препаратів, які закупила держава, а також те, що деякі лікарі не мають адекватної інформації про щеплення. «Важливо, щоб лікарі володіли достовірною інформацією щодо профілактики захворювань, а батьки вважали законним правом не писати відмову від щеплень, а навпаки — вимагати захисту своєї дитини шляхом щеплення», — наголосила вона. Лікар нагадала, що до року діти мають отримати три вакцини проти поліомієліту.

Крім того, громадські активісти й лікарі зауважили, що вагома причина відмови батьків від вакцинації навіть за наявності препаратів — поширення чуток і паніки серед них, зумовлені впливом недостовірної інформації деяких ЗМІ. За словами заступника голови комітету з кримінально-процесуального права Асоціації юристів України Тараса Безпалого, до Печерського суду вже подано один із відповідних позовів.

Громадські активісти нагадали, що завдяки вакцинації вдалося перемогти натуральну віспу, рівень захворюваності на поліомієліт знизився на 99%, а загальна смертність від кору знизилась на 75%. «Щорічно понад мільйон дітей грудного й раннього віку помирають від інфекційних захворювань, яким можна запобігти вакцинацією», — зауважила громадська активістка Наталія Рибачик. За підрахунками, якщо поліомієліт вдасться подолати до 2020 року, економічний ефект від профілактики становитиме 50 мільярдів доларів США.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»