Тернопільський державний медичний університет ім. Івана Горбачевського (ТДМУ) 17 років очолював член-кореспондент НАМН України, доктор меднаук, професор, заслужений діяч науки й техніки України Леонід Ковальчук. Найкраща оцінка його діяльності — перше місце вишу в загальноукраїнському рейтингу. Торік восени Леоніда Якимовича покликала вічність, а цього року весною у ВНЗ започаткували його музей.

Як зазначив на церемонії відкриття закладу нинішній ректор ТДМУ професор Михайло Корда, Леонід Якимович був багатогранною і талановитою особистістю, блискучим менеджером і віртуозним хірургом. Він робив унікальні операції, які у краї ніхто, крім нього, не міг. Виховав плеяду кандидатів і докторів наук. Створив наукову школу, написав десятки книг, посібників, монографій та атласів. 1997 року Леонід Ковальчук, щойно очоливши ВНЗ, почав створювати видавництво «Укрмедкнига». Це був перший у нашій країні заклад такого типу, завдяки якому вдалося забезпечити виші україномовними медичними підручниками та посібниками. Недавно на будівлі видавництва відкрили меморіальну дошку його засновнику — Леонідові Ковальчуку.

Нові факультети, навчально-науковий інститут медсестринства теж з’явилися в університеті за часів ректорства Леоніда Якимовича. Він був лідером в інноваціях, зокрема й у навчальному процесі. Зініціював і доклав  багато зусиль і до створення Тернопільської університетської лікарні.

Тепер про ці та інші добрі справи Леоніда Ковальчука, його життєвий шлях розповідатимуть експонати музею. Тут можна ознайомитися з документами, світлинами, відзнаками й нагородами незабутнього ректора ТДМУ.

Можна тут побачити у зменшеному вигляді робочий стіл Леоніда Якимовича, узбецький халат, який йому подарував очільник Самаркандського медуніверситету. Виставили й книги авторства Леоніда Ковальчука, численні газетні публікації про нього. Відвідувачі мають змогу увімкнути монітор і переглянути відеоматеріали про життя і діяльність незабутнього ректора.

Музей розмістили в одній із навчальних аудиторій, тож кожен студент може ознайомитися з експонатами. Для решти відвідувачів заклад відчинятиме двері в будні після занять.