У  Вінниці триває реалізація другого етапу швейцарського проекту з модернізації системи централізованого теплозабезпечення. Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між урядом Швейцарської Конфедерації, урядом України й містом торік було впроваджено проект з енергоефективності в одному з його мікрорайонів, а з березня цього року комплекс робіт виконують в іншому. Другий етап проекту — це модернізація котельні, реконструкція 4 кілометрів теплових мереж, облаштування 49 індивідуальних теплових пунктів у висотних будинках та встановлення системи SCADA для автоматичного регулювання і контролю параметрів теплоносія.

Зі слів директора департаменту міського господарства Василя Броварника, модернізація інженерної інфраструктури дасть змогу зменшити енергозатрати і підвищити якість надання послуг жителям з теплопостачання і гарячого водозабезпечення.

Нині вже проведено реконструкцію майже трьох кілометрів теплових мереж, обладнано 33 індивідуальних теплових пункти. Використання остатніх ефективне: у них вода підігрівається, себто немає тепловтрат під час її транспортування; у кожному передбачено автоматичне регулювання залежно від температури повітря на вулиці. Планують встановити в котельні  нові котли, два з яких працюватимуть на деревині. Отже, зменшаться витрати на паливо, а мешканці отримуватимуть якісніші послуги з теплопостачання та гарячого водозабезпечення.

І це не єдина допомога області від закордонних структур. Так, цієї осені учні вінницької школи №25 бачитимуть світ через енергоощадні вікна. Зауважимо, що 2012 року Вінницька міська рада та міжнародна організація UNEP уклали угоду щодо реалізації проекту з раціонального енергетичного планування,  на виконання якого розроблено план дій сталого енергетичного розвитку міста, придбано програму для обрахунку базового кадастру викидів та створено його. Цього року в межах проекту розпочато реконструкцію приміщення школи.

Проектно-кошторисною документацією, яку розробив департамент міського господарства, передбачено утеплити фасад і покрівлю будівлі, а також замінити всі 383 вікна на енергоощадні. Роботи проводять за рахунок міського бюджету та грантових коштів міжнародної організації.

«До 1 вересня всі вікна в навчальному закладі будуть енергоощадними», — запевнив директор департаменту міського господарства Василь Броварник.